Krymští muslimové musí do konce roku odevzdat všechny náboženské texty

25. říjen 2014
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Krymští Tataři se dočkávají dalších ústrků ze strany ruských úřadů na poloostrově. Tentokrát jde o dobrovolné odevzdání všech islámských náboženských textů. Ruské zákony, na rozdíl od ukrajinských, omezují šíření náboženských textů, které shledávají závadnými.

Krymští Tataři dostali od úřadů lhůtu do konce tohoto roku, aby dobrovolně odevzdali veškerou muslimskou náboženskou literaturu. Vyzval je k tomu krymský prezident Sergej Aksjonov. Příslušný pokyn přímo uvádí, že do 31. prosince tohoto roku se nic násilně zabavovat nebude, ale od 1. ledna 2015 bude mít policie právo na domovní prohlídky a případné zabavení „všech závadných textů.“ „Vše musí být v souladu se zákonodárstvím Ruské federace,“ prohlásil Aksjonov.

Přestože ruský prezident Vladimir Putin krymským Tatarům po anexi poloostrova zaručil stejná práva, jako mají ostatní etnika na Krymu, toto opatření je v přímém rozporu s tím, jak náboženské svobody zajišťoval příslušný ukrajinský zákon z roku 1997.

Islám se přitom mezi zdejšími Tatary šířil už od 14. století, kdy poloostrov začala plně kontrolovat Zlatá horda. Vznikl tu Krymský chanát a zdejší chán se podroboval Osmanské říši. Poměry se změnily až pro rusko-turecké válce v roce 1783, kdy carevna Kateřina připojila Krym k Rusku. Ruský byl poloostrov až do roku 1954, kdy ho Nikita Chruščov poněkud neuváženě připojil k Ukrajině, přestože většinové obyvatelstvo tvořili etničtí Rusové.

Současné problémy islámu na Krymu jsou nesporně způsobeny i trvalou nedůvěrou mezi Rusy a krymskými Tatary: je pravdou, že v době německé okupace hodně zdejších Tatarů spolupracovalo s Němci a sloužilo v kolaborantské policii či dokonce u wehrmachtu. Stejnou pravdou ale je, že po válce Stalin za kolaboranty označil všechny krymské Tatary a podobně jako některé severokavkazské národy je deportoval do asijské části tehdejšího Sovětského svazu.

Moskva zřejmě krymský islám považuje za součást tatarské národní ideologie, proto chce mít kontrolu nejen nad Tatry samotnými, ale i nad jejich náboženskými texty. Tento postup je doplňován rozsáhlou internetovou kampaní o skutečných i domnělých vinách krymských Tatarů za druhé světové války, která harmonickému soužití mezi Rusy a tatarských obyvatelstvem Krymu rozhodně neprospěje.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.