Krkonošští přivezli do Prahy kvalitní vánoční stromky

8. prosinec 2010

Krkonošský národní park nabízí lidem ekologické vánoční stromky. Protože disponuje prestižním mezinárodním certifikátem, který zaručuje dobrou péči o lesy, mají lidé jistotu, že si domů odnáší opravdu kvalitní strom. Prodej smrčků v Praze pokračuje i dnes. My vám teď ukážeme, jak to před ministerstvem životního prostředí vypadalo chvíli poté, co zaměstnanci parku svůj improvizovaný obchod otevřeli.

„Jsme tu od čtyř ráno. Na zimu jsme zvyklí, jsme z Krkonoš,“ uvedla hlavní pokladní Ondřejka Bachlíková, která se jinak v parku stará o útulek pro handicapovaná zvířata.

Krkonošské stromky se prodávají za režijní cenu a vybrané peníze putují zpátky na ochranu lesů. Zájem o ně je velký a jejich prodej před vršovickým sídlem ministerstva životního prostředí byl malou atrakcí.

„Vezu stromeček pro nás, sestřenici a babičce. Přišla jsem kvůli ceně a jsou z lesa, takže asi budou vonět jinak než plantážové stromečky,“ svěřila se jedna z nakupujících žen.

Ekologický certifikát vánočního stromku z Krkonoš

Stromky pocházejí ze všech oblastí Krkonoš a nelze určit, odkud konkrétní stromek je. KRNAP poskytl k prodeji jen smrčky, které se nehodí. Důvodem je snaha správy parku o různorodost krkonošských lesů. Smrček si přišel vybrat také ministr životního prostředí Pavel Drobil. Strom si odnesl za 300 korun.

Krkonošský národní park se zbavuje nepůvodních druhů. Lesníci se snaží, aby porosty v lesích byly věkově různé a přibývalo listnáčů a jedlí, které jsou odolnější vůči kůrovcovým i klimatickým kalamitám. Protože park hospodaří podle mezinárodních ekologických standardů, nevznikají po kácení holoseče, v lesích se nepálí klestí a nepoužívají pesticidy. Většina dřeva navíc v lesích zůstává.


Zobrazit hranice Krkonošského národního parku na větší mapě
autor: luh
Spustit audio