Krize ve Fukušimě pokračuje – radiace se zvýšila a uniká kontaminovaná voda

1. září 2013
Zprávy

Z jaderné elektrárny ve Fukušimě stále uniká kontaminovaná voda. Od minulého měření v zařízení se navíc zvýšila 18krát radiace. Za závažný označil stav v elektrárně i provozovatel, firma TEPCO. Současnou krizí se zabývá také japonská vláda.

Situace v poničené jaderné elektrárně Fukušima je závažná. Jak dnes uvedl provozovatel zařízení, firma TEPCO, radioaktivní záření se tam od minulého týdne zvýšilo dokonce osmnáctkrát. Elektrárnu se Japoncům nedaří dostat pod kontrolu ani po více než dvou letech od jejího poškození.

Radioaktivita naměřená na dně jedné z nádrží dosahuje podle firmy TEPCO hodnoty 1800 milisievertů za hodinu, to je šestatřicetkrát víc, než je limit pro práci v elektrárně. Pro člověka vystaveného tomuto záření po dobu čtyř hodin by to byla smrtelná dávka. Ještě minulý týden se měření pohybovalo okolo 100 milisievertů za hodinu.

Ze zařízení navíc stále uniká radioaktivní voda, a to nejen z nádrží, ale i z potrubí spojujícího kontejnery. Ze zařízení podle firmy TEPCO uniklo asi 300 tun kontaminované vody. Jak dlouho a kam se až radioaktivní tekutina dostala, není jasné.

Japonský Úřad pro dohled nad jadernou energií zvýšil kvůli nastalé situaci pohotovost na třetí stupeň, který znamená 'závažný incident'.

Zacházení s kontaminovanou vodou je podle ředitelky Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové asi největší starostí lidí, kteří nyní v areálu Fukušimy pracují. „Protože té kontaminované vody je tam opravdu hodně, pochází z různých zdrojů,“ poznamenala Drábová.

Ještě se podle ní úplně nepodařilo zlikvidovat vodu, kterou do elektrárny vrhla vlna tsunami a také se do areálu dostává přirozenou cestou podzemní voda.


Jadernou elektrárnu Fukušima poničila tsunami, která 11. března 2011 udeřila na východní pobřeží Japonska. Z oblasti muselo být evakuováno přes 160 tisíc lidí.

„A je tam samozřejmě voda, o které teď mluvíme, to znamená ta, která byla používána na chlazení reaktorů a která je skladována v nádržích. Ty nádrže byly vystavěny poměrně narychlo, tím pádem o jejich kvalitě mohou být pochybnosti. Na druhou stranu musíme si uvědomit to, že v porovnání s úniky, o kterých se mluvilo před dvěma lety a které tedy bohužel skutečně nastaly, jsou tohle epizodní záležitosti,“ nastínila Drábová.

Japonsko hledá pomoc s poničenou jadernou elektrárnou v zahraničí, mimo jiné také v ukrajinském Černobylu, který v těchto dnech navštívil japonský ministr zahraničí Fumio Kishida.

Podle Drábové se toho však v současné situaci mnoho dělat nedá. „To jediné, co se dá dělat, je trpělivě, dlouhodobě tu vodu v dekontaminačních zařízeních čistit a posléze ji vypouštět do moře. Vyčištěnou, zdůrazňuji,“ uzavřela Drábová.

autor: nov
Spustit audio