Kriminalisté znovu obvinili primátora Českých Budějovic Thomu ze zneužití pravomoci

3. květen 2013

Policie v Českých Budějovicích znovu obvinila tamního primátora Juraje Thomu. Viní ho ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Thoma měl neoprávněně uzavřít dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení se společností Bitservis.

„Společnost tak zvýhodnil přidělením této nadlimitní zakázky bez řádného zadávacího řízení, a překročil tak svoji pravomoc. Podpis dodatku měl být projednán a schválen radou města," řekl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Tím měla městu vzniknout škoda ve výši téměř devíti milionů korun. Primátorovi za to hrozí pět až dvanáct let vězení. Thoma obvinění odmítá.

„V prosinci loňského roku dozorující státní zástupce v Plzni mé trestní stíhání v této věci zrušil a doslova uvedl, že bylo zahájeno v rozporu se zákonem. Podle sdělení, které jsem teď od policie obdržel, jsem obviněn ze spáchání téhož trestného činu a v celém obvinění není jediná nová skutečnost nebo důkaz,“ hájí se.

Nelíbí se mu také vyčíslení škody, která měla Českým Budějovicím vzniknout. Policie mezi ni totiž započítává platby mezi městem a firmou Bitservis, ke kterým vůbec nedošlo.

Thoma zpochybňuje i znalecký posudek Reného Pitáka, o který se vyšetřovatelé opírají. Podle něj je Piták jedním ze stíhaných v kauze korupčního jednání na ministerstvu práce a sociálních věcí. Kvůli netransparentním IT zakázkám loni v říjnu rezignoval bývalý šéf resortu Jaromír Drábek.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , pfr , sib , tch
Spustit audio