Kriminalisté zasahovali v advokátní kanceláři v Ústí, zřejmě kvůli kauze ROP SZ

22. únor 2016

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahovali v advokátní kanceláři v centru Ústí nad Labem. Českému rozhlasu to potvrdila policejní mluvčí Iva Knolová. Zásah v domě, kde má sídlo advokát Aleš Dostál, zřejmě souvisí s kauzou Regionálního operačního programu Severozápad (ROP SZ).

„Mohu pouze potvrdit, že provádíme úkony v rámci trestního řízení. Tyto úkony jsou prováděny v Ústí nad Labem. Více informací v tuto chvíli poskytovat nemohu, protože trestní řízení je neveřejné,“ uvedla mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Iva Knolová.

Zásah v advokátní kanceláři zřejmě souvisí s případem Petra Kušnierze, bývalého ředitele Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Ten je obviněn ze zneužití pravomoci za údajné ovlivňování projektů a od prosince i z poškození finančních zájmů Evropské unie.

Kušnierz dnes u soudu přiznal, že ovlivnil přidělení dotace u zájmového projektu hotelu Cascade v Mostě. Spoluúčast na protlačování dalších projektů ale popřel. Vypověděl také, že rozdělování dotací bylo manipulováno s vědomím politiků Ústeckého i Karlovarského kraje.

Čtěte také

Pro Kušnierze jde o třetí trestní stíhání za jeho působení v ROP Severozápad. V lednu 2013 byl pravomocně odsouzen za přijímání úplatků a zneužití pravomoci na pět let. Podle soudu chtěl prostřednictvím tří kamarádů po žadatelích provize z přidělených dotací. Žádali po nich minimálně 1,7 milionu korun a velkou část z toho skutečně převzali.

autoři: ČRo , tby , Lucie Valášková
Spustit audio