Kriminalista obviněný z mučení Roma spáchal sebevraždu poté, co mu inspekce rozšířila obvinění

17. prosinec 2018
Zprávy

Jeden z dvojice českobudějovických kriminalistů, které od září stíhá policie za mučení 32letého romského recidivisty při výslechu, spáchal sebevraždu. Zkušený policista, který byl v minulosti vyznamenán i za záchranu tonoucího, podle serveru Novinky.cz neunesl strach ze ztráty zaměstnání. Poté, co ho Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila z dalších dvou trestných činů, se na své chatě zastřelil.

Rozšíření trestního stíhání potvrdila v pondělí serveru Novinky.cz mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. „Policista byl již od září trestně stíhán, následně byl v rámci policie postaven mimo službu a ve středu si v odpoledních hodinách převzal na pracovišti GIBS usnesení o rozšíření trestního stíhání pro další trestnou činnost – zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání, a to za přítomnosti obhájce, se kterým po převzetí odešel. Převzetí usnesení proběhlo standardně, bez zadržení a jakéhokoliv omezení,” popsala mluvčí.

„Ze zjištěných skutečností v tuto chvíli není důvod zahajovat vnitřní šetření. Nedisponujeme žádnými informacemi, které by nasvědčovaly tomu, že naši příslušníci nějakým způsobem pochybili,“ dodala.

Detektivové působili v rámci Služby kriminální policie a vyšetřování v Českých Budějovicích. Za napadení a vynucení přiznání jim hrozí trest ve výši až osmi let vězení.

Podle informací, které v září zveřejnila Česká televize, měli kriminalisté spoutanému muži vyhrožovat a vulgárně mu nadávat. Podle inspekce mu také dali facku.„Došlo k fyzickému ataku na pachatele, přestože tento byl spoután. Následně pokračovaly vyhrůžky, na základě kterých se doznal k trestné činnosti, kterou nespáchal,“ uvedl ředitel GIBS Radim Dragoun.

Mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner tehdy pro server uvedl iROZHLAS.cz, že oba policisté byli přeřazeni na administrativní činnost. Ředitel krajské policie Luděk Procházka měl do konce prosince rozhodnout o personálních opatřeních vůči nim.

autor: kro
Spustit audio