Křetínský chce u Moldavy postavit větrné elektrárny. Má podporu starosty, ale ne místních

30. leden 2017

V obci Moldava se válčí o větrné elektrárny. Postavit by je v Krušných horách nedaleko obce chtěl miliardář Daniel Křetínský. Dlouhodobě proti jsou ale místní občanská sdružení, informuje týdeník Respekt.

Přestože posudek EIA o dopadech na životní prostředí dostal projekt už před čtyřmi lety, odpůrcům se podařilo stavbu osmnácti velkokapacitních větrníků za miliardy korun zastavit. Jak ale píše Respekt, ze situace vyplývá, že moldavským aktivistům nejde ani tak o tetřívka, jako spíš o klid v obci.

Místní bojují proti výstavbě údajně kvůli ochraně přírody. Naposledy uspěli v říjnu, kdy ústecký krajský úřad zamítl žádost Křetínského firmy EPH o výjimky z obecného zákazu stavět tam, kde žijí chráněné druhy. Výhrady se týkají tetřívka obecného a tří dalších vzácných ptáků.

Stavbu výkonného větrného parku naopak podporuje tamní starosta. Peníze, které Moldava od investora dostala - a když bude elektrárna stát, ještě dostane - totiž výrazně přilepší obecnímu rozpočtu. Týdeník Respekt ale poukazuje na to, že starostův zápal má i osobní rozměry. Část pozemků, kde má park stát, totiž patří jeho známým.

autor: kso
Spustit audio