Křesťané na celém světě slaví Květnou neděli. Začíná pašijový týden

29. březen 2015

Dnes začíná pašijový nebo také svatý týden, který vyvrcholí Zmrtvýchvstáním Páně. Ke Květné neděli patří svěcení kočiček a zelených ratolestí, procesí kolem kostela i mnoho lidových tradic. Především si ale křesťané na celém světě připomínají Ježíšův vjezd do Jeruzaléma.

„Přijíždí se svými učedníky do Jeruzaléma. A zástupy, které v něm chtějí vidět především Mesiáše, co je osvobodí od nadvlády, ho vítají. Mávají mu palmovými listy a volají: Hosana synu Davidovu,“ přibližuje římskokatolický kněz Jan Houkal.

Květná neděle, latinsky Palmare, je poslední nedělí 40denního půstu a vlastně otevírá Velikonoce. Při bohoslužbách se v tento den čtou poprvé pašije, tedy části evangelia, které popisují zatčení, odsouzení a umučení Ježíše Krista.

Svěcení zelených ratolestí je zvyk starý minimálně 400 let.

„Symbolicky, abychom si připomněli to mávání zástupů palmovými ratolestmi, tak protože u nás toho moc neroste, tak většinou se žehnají kočičky, větvičky vrby jívy. Anebo když jsou nějaký rok Velikonoce později, tak je všechno odkvetlé, a mohou to být v podstatě jakékoliv ratolesti, třeba břízové nebo jiné,“ říká Houkal.

Květná neděle je také bohatá na lidové zvyky. Posvěcené kočičky zůstávají přes velikonoční období doma ve váze. Zemědělci je pak někdy zaráželi do půdy, aby měli dobrou úrodu.

Tradiční průvod

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se dnes budou opět konat pašijové hry. V upravené verzi Hořických pašijí se představí Otakar Brousek mladší, Nela Boudová a Jakub Gottwald.

Už v 10 hodin dopoledne projde Pražským hradem tradiční průvod. „Začíná v bazilice svatého Jiří, odkud průvod věřících v čele s chlapcem na oslíku, který má připodobnit vjezd Krista do Jeruzaléma, pokračuje do katedrály svatého Víta, kde tyto obřady pokračují,“ popisuje mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora.

Velikonoce
autoři: nah , vok
Spustit audio