Křečové žíly má až třetina Evropanů

Křečové žíly trápí každou třetí ženu a každého čtvrtého muže. V evropské populaci je můžeme najít až u třiceti procent lidí. Jde o civilizační nemoc, která postihuje především osoby s genetickou dispozicí. Pokud se při vyšetření potvrdí, že opravdu trpíte křečovými žilami, nechte si je bez váhání odstranit.

Kromě dědičnosti ovlivňují vnik křečových žil i další faktory: „Je to dlouhé stání a dlouhé sezení, statická zátěž. Dále je to nadváha, nevhodně také působí tabletová antikoncepce, která pravidelně musí být s estrogeny, aby fungovala,“ upozorňuje primář Žilní kliniky v Praze Ota Schütz.

Jak vlastně křečové žíly vznikají? „Krev žilní by měla povrchním a hlubokým žilním systémem putovat směrem k srdci a směrem nahoru. Jakmile dojde ke změně a není zachován fyziologický směr proudu, dochází k obrácenému toku krve, a to na základě nedostatečných spojek z hlubokého žilního systému do povrchního, který může vést k bércovým vředům. Zrovna tak povrchním žilním systémem nevede krev nahoru, ale směrem dolů a tím dochází k rozšíření žil a nefunkčnosti chlopní,“ vysvětluje lékař.

Lidé s dispozicí k tvorbě křečových žil by měli častěji chodit než stát a raději ležet než sedět. Při každé příležitosti je vhodné dát nohy do výšky a tím ulevit žilnímu návratu. Pokud se křečové žíly objeví, je čas zajít k lékaři.

„Křečové žíly, které nejsou řešeny, se stále zhoršují a rozšiřují,“ říká MUDr. Schütz: „Přetlakem v žilním systému na dolních částech bérce dochází k pigmentacím. Ze začátku hnědým, tmavě hnědým až černým, mohou vznikat záněty povrchních žil, následně záněty hlubokých žil a dochází k dermatoskleróze, kdy kůže už nevypadá zdravě ani napohled. Kromě barevných změn mohou vznikat i bércové vředy.“

Na léčbě křečových žil se v poslední době podílejí technické novinky, prozradil doktor Schütz: „Jednak je tu možnost vyšetření duplexním ultrazvukem. Potom jsou to metody laserové, radiofrekvenční. Lasery jsou výkonnější. Nejvhodnější pro léčbu křečových žil je využívání všech metod v kombinaci tak, aby se pro každý typ křečové žíly použil ten správný systém léčby a ta správná kombinace.“

Správně zvolená operační metoda pomůže zabránit recidivě onemocnění. Zejména při dědičné dispozici se totiž křečové žíly mohou vytvářet znovu.

autor: anr
Spustit audio