Kratom je návyková látka v šedé zóně

18. září 2022

Vítězným pořadem 30. ročníku soutěžní přehlídky publicistických a dokumentárních pořadů a podcastů AudioREPORT se v kategorii Publicistika stalo Zaostřeno Šárky Fenykové.

„Kratom je přírodní látka, která pochází z rostliny původně se nacházející v Asii,“ popisuje adiktolog Tomáš Jandáč.

„Jsou to v podstatě semleté listy. Kulturně je užívaná velmi dlouhou dobu v tamějších oblastech a její účinky jsou dvojí. V menších dávkách působí stimulačně, takže nabudí organismus, máte větší energii a třeba i větší chuť do práce,“ popisuje.

Ale ve vyšších dávkách už působí sedativně, protože jde o opioid. „Z pohledu adiktologa to zcela určitě je návyková látka,“ varuje Jandáč.

Čtěte také

Toxikolog z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Martin Kuchař přidává, že může ovlivňovat jaterní enzymy, takže také prodlužuje efekt jiných léků.

„Při chronickém užívání bylo popsáno poškození jater, a to až s rozvojem žloutenky. V některých studiích jsou popisovány kardiotoxické účinky – to často souvisí s užitím nějakých dalších návykových látek, dokonce i alkoholu. Pokud jde o popisovaná úmrtí, tak vždy ve spojení kratomu a antidepresiv, kokainu a dalších opiátů,“ dodává toxikolog.

Kratom znají víc děti než dospělí, navíc pro ně není žádný problém si ho někde koupit. Nikdo přitom neporušuje české zákony, protože tam o návykové látce nenajdete ani slovo, natož paragraf.

Čtěte také

Toxikolog to shrnuje slovy: „Myslím, že největší problém kratomu je, že v současné chvíli je to taková šedá zóna.“

Aktuální situace opravdu není úplně ideální. Zejména v tom, že látky tohoto typu, které nejsou na seznamu zakázaných látek, nejsou považovány za potravinu, ani za potravinový doplněk, kosmetiku, ani vlastně za nic, co podléhá hmatatelnému kontrolnímu rámci.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související