Krasobruslaře ze čtyřiceti zemí přivítá na podzim Ostrava

18. srpen 2018 20:54

Ostrava se stává centrem mezinárodního krasobruslení. Krajské město loni hostilo seniorské Mistrovství Evropy, letos na podzim do města dorazí světová série Junior Grand Prix.

Prestižní akce se zúčastní sportovci ve věku 13 až 19 let. Pořadatelé se na krasobruslařskou událost chystají už dlouho dopředu. Letošním překvapením je i účast 18leté Michaely Lucie Hanzlíkové, která loni získala 20. místo na seniorském Mistrovství Evropy 2017. Reprezentantka na Grand Prix přijede jako ambasadorka.

"Je to velká pocta, vůbec jsem to nečekala, takže když přišla tato nabídka, tak jsem byla moc nadšená. Budu dělat všechno, abych to splnila," říká Hanzlíková.

Splnit očekávání chtějí i pořadatelé akce. Pro ty byl letos největší výzvou najít volný termín. V Ostravě se totiž na podzim koná také Kontinentální pohár v atletice nebo třeba Dny NATO.

"Opravdu jsme měli jeden termín, kde by všechno zafungovalo. Požádal jsem o ten termín, přesvědčil jsem mezinárodní federaci, že toto potřebujeme a oni vyšli vstříc," říká předseda Českého krasobruslařského svazu Stanislav Žídek.

Čtěte takéOstrava bude hostit Kontinentální pohár. ‚Fanoušci si to zaslouží,‘ říká šéf světové atletiky

Juniorské Grand Prix bude v Ostravě od 26. září. Trvat bude čtyři dny. V Ostravar aréně se představí špičkoví závodníci z celého světa. Kromě tradičních krasobruslařských velmocí lidé uvidí také reprezentanty z exotických zemí.

"Pokud potvrdí účast, tak jsou tam přihlášeny i země typu Indie a tak dále, které ještě tu zkušenost velkou nemají, ale pomalu se vtláčejí do světového pořadí, hlavně u juniorů," dodává Žídek.

Juniorským Grand Prix ambice Českého krasobruslařského svazu nekončí. Organizace pomýšlí i na seniorské mistrovství světa. Na to ale Ostrava v současnosti nemá dostatečnou kapacitu ubytovacích zařízení.

"Mistrovství světa je opravdu složitější v tom, že potřebujeme hotely, velké kapacity, abychom umístili všechny týmy. Potřebujeme 200 pokojů v jednom hotelu, ty v Ostravě nemáme. Nějaké snahy byly, zatím se to nepodařilo, aby se navýšila ta kapacita, uvidíme," dodává Stanislav Žídek.

Přesto bude krasobruslařský svaz žádat o pořádání dalších větších akcí. Místní fanoušci by se tak v budoucnu mohli dočkat třeba juniorského Mistrovství světa.

Spustit audio

Související