Krásný Tony byl trapný člověk bez inteligence, říkají pamětnice o prezidentu Antonínu Novotném

V roce 1957 měl původně podle vedení KSČ a tehdejších zvyklostí postoupit do prezidentského úřadu z funkce předsedy vlády Viliam Široký. Už se prý tiskly jeho prezidentské portréty. Na Pražský hrad se ale dostal Antonín Novotný, který si prezidentskou funkci přibral ke svému šéfování KSČ, a tak znovu soustředil nejvyšší stranickou i státní moc do jedněch rukou.

Antonína Novotného zvolili prezidentem všichni přítomní poslanci Národního shromáždění. Bylo jich přes tři sta padesát. Ve skutečnosti ale rozhodl jen jeden muž.

„Do výběru zasáhl Nikita Chruščov, který doporučil právě Antonína Novotného, se kterým se znal a považoval ho za vhodného kandidáta,” říká Jana Čechurová, historička z ústavu českých dějin FF UK.

Z pohledu KSČ bylo zlatým hřebem jeho prezidentování přijetí nové ústavy v roce 1960. Strvzovala, že Československo vybudovalo socialismus. „Za jeho prezidentství ustal boj proti takzvaným ‚bývalým lidem’ a začalo se s jejich rehabilitací. Začaly se také řešit křivdy z padesátých let,” připomíná historička.

Novoroční projev Antonína Novotného z roku 1960:

Fešák se šedivými vlasy


Doba Antonína Novotného vešla do historie jako „zlatá šedesátá”. Uvolnění poměrů především v kultuře jako prezident nebránil. „Tlak padesátých let za jeho prezideství ustal, přišla fáze společenského nadechnutí. Přesto byl považován za symbol předchozí éry, proto pak z prezidentské funkce odešel.”

Do paměti lidí se Novotný zapsal nejen svou nedbalou výslovností, ale i jako „krásný Tony”. „Místo ‚zemědělství’ říkal ‚zemedělství’, v jednom projevu zase mluvil o tom, že není písek na nádobí. Byl to trapný člověk bez inteligence,” vybavuje si pamětnice.

„Byl to fešák. Měl šedivé vlasy, ale nepamatuju si nic z toho, co říkal,” přidává další.

A postřehy pamětnic potvrzuje i historička Jana Čechurová. „Byl atraktivní, zdravý člověk žijící skromně, rodinným životem. Jeho handicapem bylo, že neměl formální vzdělání ani dost přirozené inteligence. Prezidentskou funkci tak nemohl plnit dostatečně reprezentativně.”

autor: jas
Spustit audio