Krásná Olinda je už trochu ušmudlaná

Jsme na severovýchodě Brazílie uprostřed plantáží cukrové třtiny. Třtina, podobná rákosu, roste od vnitrozemí až ke svítícím modrým vodám oceánu. Zde leží koloniální město Olinda proslavené svými barvitými uličkami, kostely, karnevalem a umělci.

Nějaký portugalský dobyvatel vystoupil na jeden ze strmých kopců a ve svém jazyce si povzdychl: "Ó, linda!" Tedy: "Jak krásná!" Krajina bezpochyby. Usídlili se tam bohatí vlastníci cukrovarů a postavili město podle svého vkusu. Ulice zde vedou příkře do kopce a z kopce, je strašné horko. Zlatá chrámová katolická nádhera je v tropech snad ještě absurdnější než jinde.

Prázdný palác. V přízemí ještě zůstal obrovský stůl, dřevěnou verandu prorůstají stromy. Zahrada je tropická kvetoucí houština a v pozadí betonový prales. To je sousední Recife - milión a půl obyvatel. Na začátku 17. století patřily - díky cukrové třtině - města Recife i Olinda mezi nejbohatší města Brazílii. Osadníci jednali účelově. Vybili indiány a na plantáže navezli výkonnější černé otroky.

Ulice v Olindě připomínají panoptikum. V otevřených oknech jsou vystavené sošky - poprsí vyklánějících se krásných mulatek, obrázky, cetky a tak dále. Téměř v každém domě "umělecká galerie", kde si návštěvník může prohlédnout stovky barevných kýčů, všechny jsou stejné. A když už vstoupí, nevyprostí se snadno. Snad každý v Olindě touží žít z turistiky.

V muzeu je výstava kreseb na téma tanec, karneval. Muži a ženy na obrázcích divoce vyhazují nohy. Jako by vůbec nezáleželo, o jaké bytosti jde. Důležité je, že se smějí, pohybují, mají jídlo a pití. Také zbraně. V muzeu jsou vystavené betlémy, které vyráběli Indiáni. Narození Kristovo je zabudované do kmene, vtěsnané do prostoru jako v propasti, v úkrytu. Nad jesličkami se sklání i Che Guevara.

Svatí, kteří se vynášeli během procesí, nemají tělo. Jen konstrukci, na kterou se navléknou šaty. Uctívají zde Jana z Nepomuku. Jak se dostal do Brazílie?

Večer na ulici hraje hudba, nějaký diskžokej pouští staré desky. Lidé postávají, posedávají na chodníku, u hokynáře si kupují pivo a obložené chleby. Největší horko opadlo, voní květiny, sedíme na chodníku a posloucháme sambu. Z vrchu Olindy svítí modré moře.

Zblízka je pláž bohužel špinavá, voda plná odpadků, ze stoky vytéká černý proud kalu. Promenádu lemuje z jedné strany silnice s náklaďáky, z druhé cedule s obrázky žraloka a výstražnými dvojjazyčnými nápisy. Žralok se portugalsky řekne "tubarao".

Velká zátoka je asi bezpečná a pár lidí se dokonce koupe, ale voda je stejně špinavá jako v městě. Pláž také používají pro piknik a nedojedené obědy zůstanou i s obaly na písku. Pak slunce zapadá, jeho rudá záře osvítí vlny i jasnou linku obzoru. Lehounký větřík. "Ó, linda," povzdechl by si ten dávný Portugalec.

autor: paj
Spustit audio