Královskou svatbu bude sledovat celý svět. Dvě třetiny Britů ale nezajímá

18. květen 2018

Velkou Británii čeká v sobotu další královská – a patřičně okázalá – svatba. Princ Harry, šestý v pořadí uchazečů o trůn, a hollywoodská herečka Meghan Markleová si řeknou své ano v kapli svatého Jiří na hradě Windsor, který je sídlem britské královské rodiny bezmála tisíc let.

Podrobnosti přináší agentura Reuters.

Po hodinovém obřadu, jehož se zúčastní i Harryho babička, královna Alžběta, se novomanželé vydají na cestu středověkými uličkami v historickém kočáře taženém koňským čtyřspřežím. Už teď je podle zpravodajské agentury zřejmé, že demonstrace tradic britské monarchie přiláká celosvětovou pozornost.

Domácí sympatizanti trůnu pak doufají, že svazek jednoho z nejpopulárnějších členů královské rodiny s americkou herečkou, rozvedenou ženou a dcerou bílého otce a afroamerické matky, dodá monarchii modernější a vstřícnější tvář.

Upjaté vs. moderní

Scénář dlouho a pečlivě plánované ceremonie ale v posledních dnech zastínily dohady o tom, jestli se otec nevěsty obřadu vůbec zúčastní. A jestli tedy odvede dceru k oltáři.

Třiašedesátiletý Thomas Markle, bývalý vrchní osvětlovač při natáčení mýdlových oper a situačních komedií, nejprve vysílal řadu protichůdných tvrzení. Ještě nedávno ujišťoval, že se svatby zúčastní.

Svatbu britského prince Harryho chtějí zkomplikovat protestující v maskách bezdomovců

02645446.jpeg

Krajně levicoví aktivisté jsou podle britského deníku Daily Mail připraveni zkomplikovat královskou svatbu prince Harryho a jeho snoubenky Meghan Markleové. Na zámku Windsor, kde se má svatba konat v polovině května, chtějí slavnostní atmosféru narušit třeba protestem v přestrojení za bezdomovce, přinesou si prý spací pytle a v nich stráví noc před slavností. V den sňatku pak plánují obklopit trasu svatebního průvodu.

Nakonec je všechno jinak. Jeden losangeleský portál, zaměřený na dění v Hollywoodu, oznámil, že Markle ve středu podstoupil srdeční operaci. Teď už se prý na neupřesněné klinice úspěšně zotavuje.

Britská policie očekává, že přímo v ulicích Windsoru, který je de facto nejstarší a největší obydlenou pevností na světě, bude svatebnímu průvodu přihlížet na sto tisíc lidí. A tomu také odpovídají přísná bezpečnostní opatření. Barvité historické uniformy a zlatisté helmy pak obléknou desítky vojáků, kteří kočár s novomanželi doprovodí.

V britské královské rodině se nyní v pohledu Reuters snoubí poněkud upjaté manýry evropské monarchie s globální popularitou moderních superhvězd. Meghan Markleová nicméně zítra do Windsoru podle všeobecných očekávání přinese půvab hollywoodské herečky a moderní pohled na svět, dodává agentura.

Jen na samotnou svatbu se registrovalo na pět tisíc reportérů a jejich spolupracovníků. O akreditaci požádalo také na 160 fotografů a rovněž 79 mezinárodních televizních kanálů.

Vlažní roajalisté

Britská monarchie i dnes fascinuje celý svět, a jen málokterá země jí v tom může konkurovat. Ale zatímco si lidé na mnoha místech celého světa alespoň na dálku budou užívat lesku královského sňatku, samotní Britové tak okouzlení nejsou. Alespoň to naznačují průzkumy veřejného mínění.

Agentura YouGov, u níž si zadali výzkum aktivisté z antimonarchistické skupiny Republic, přinesla zajímavé údaje. Zjistila, že 66 procent Britů se o svatbu prince Harryho a Markleové nezajímá a 60 procent respondentů si spíše plánuje, jak stráví nadcházející květnový víkend. Média navíc podotýkají, že v sobotu bude pro mnohé událostí číslo jedna spíše večerní finále fotbalového Anglického poháru.

Sociologická sonda také ukázala, že 57 procent dotázaných si myslí, že královská rodina by měla platit výdaje nejen za svatbu, ale i za nasazení policie a dalších bezpečnostních složek. Očekává se, že státem hrazené náklady přesáhnou šest milionů liber. Stejně, jako tomu bylo v roce 2011, když si Harryho starší bratr William bral Kate Middletonovou.

Čtěte takéStručný průvodce královskou svatbou aneb Odpovědi na otázky, na které by se Brit nezeptal

Nicméně další průzkumy naznačují, že většina Britů souhlasí s tím, aby země zůstala monarchií. A také, že nynější svatba, stejně jako nedávné narození dalšího z princů, jsou událostmi, na něž může být Británie pyšná.

Ze sociologického šetření také vyplývá, že popularita královské rodiny závisí na jednotlivých osobnostech jejích členů. Zatímco královna a generace mladých princů, jako je například Harry, se těší velké oblibě, následník trůnu Charles je mnohem méně populární.

„Tyto průzkumy poskytují velmi jasný obraz. Ke královské rodině jsme nezaujatí a apatičtí. Nejsme zemí republikánů, ale přestáváme být roajalisty,“ poznamenal pro agenturu Reuters Graham Smith, tajemník platformy Republic.

autor: smi
Spustit audio

Související