Královna českého komiksu Toy Box: Náš současný komiks je na tom nejlépe, co kdy byl

21. leden 2020

„Je to knížka pro všechny, kteří se chtějí naučit kreslit komiks od začátku, prvních nápadů, až po vznik komiksové knihy. Je tam popsaný vznik autorského komiksu, jak pracovat s inspirací, jak od inspirace přejít k příběhu, ke scénáři a jak komiks dát na stránky. Na závěr jsou tam praktické rady pro začínající ilustrátory, jak se komiksem a ilustrací uživit,“ popisuje novou Komiksovou učebnici komiksu její autorka Toy Box.

V Praze usídlená ilustrátorka a autorka komiksových knih Toy Box na začátku letošního roku vydala svou Komiksovou učebnici komiksu. Na 288 stránkách popisuje kompletní proces vzniku komiksové knihy od zpracování prvních nápadů, tvorby scénáře až po výběr písma a užitých barev ilustrací.

„Současný český komiks je na tom, stejně jako současná česká ilustrace, čím dál líp. Je více vidět, přichází spousta nových, talentovaných lidí. Myslím si, že je na tom dobře, nejlépe, jak kdy byl,“ komentuje současnou komiksovou scénu Toy Box. Z domácích autorů by doporučila sledovat práci ilustrátorského dua Tomski&Polanski nebo dění kolem pražské skupiny Laydeez do comics, která se věnuje pomoci a sdružování českých komiksových autorek.

Čtěte také

Výtvarnice ukrytá pod pseudonymem Toy Box vystudovala Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze a scénografii na DAMU. V roce 2014 vydala komiksový román Můj příběh Vinnetou a svými ilustracemi doplnila pohádku Petra Stančíka O díře z trychtýře. Její ilustrace jsou k nalezení v časopisech i novinách. Pro zájemce vede skupinové komiksové workshopy.

Na jakých projektech Toy Box začíná pracovat? Věnuje se ještě street artu? Poslechněte si celý rozhovor.

Toy_Box
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.