Královna Alžběta II. slaví 95. narozeniny. Chybět letos budou dělové salvy i nový oficiální portrét

Nejdéle vládnoucí panovnice v dějinách Británie, královna Alžběta II. se dnes dožívá 95 let. Životní jubileum přišlo v době, kdy panovnice drží smutek po nedávno zesnulém manželovi princi Philipovi. I proto dnes na její počet nebudou znít ani obvyklé dělové salvy. 

Čtěte také

Podle dobře informovaných zdrojů čeká královnu pouze oběd s členy její rodiny. Mezi nimi by měl být i princ Harry. Z piety nevznikne ani nový oficiální portrét. 

Nutno dodat, že královna své narozeniny každoročně oficiálně slaví až v červnu, a to pompézní přehlídkou. Ani ta se letos kvůli covidu-19 neuskuteční.

Budoucnost královské rodiny

Smrtí prince Philipa končí jedna dlouhá etapa. Příští král král, princ Charles, prý v budoucnost hodlá královskou rodinu výrazně zeštíhlit. Mluví o tom jeho spolupracovníci. Své sourozence hodlá poslat „do penze“ a zúžit funkční královskou rodinu na něj, jeho manželku Camillu a oba syny s rodinami. Poté, co Harry na oficiální roli v rodině rezignoval, ale zřejmě dojde k dalším změnám.

Královnou byla Alžběta II. korunována 2. června 1953, kdy byl britským ministerským předsedou Winston Churchill. Velká většina dnešních Britů nezažila, jaké to je mít v čele státu někoho jiného než Alžbětu II.

autoři: Jaromír Marek , als
Spustit audio

Související