Královéhradecký kraj chce být připraven, pokud by se koronavirus objevil v dalších domovech důchodců

29. červenec 2020

Pět potvrzených případů nákazy koronavirem v Domově důchodců v Černožicích znovu hlasitě připomnělo, že pandemie stále ještě není minulostí a že může zasáhnout i do života těch nejohroženějších - tedy seniorů. V Černožicích jsou naštěstí všichni klienti zatím v pořádku, nákaza se objevila v uvozovkách „jen" u personálu. V celém kraji je momentálně celkem čtyřicet nakažených.

U všech čtyřicet potvrzených případů nemoci dokázali hygienici zjistit původ a nakažené pacienty izolovali.

Čtěte také

Podle náměstka hejtmana Vladimíra Dernera z KDU-ČSL je Domov v Černožicích jediným místem podobného typu v kraji, ve kterém se nákaza objevila.
„V jednotlivých zařízeních mají všichni povinnost nahlásit jakýkoliv problém. A rozhodující se vždy výsledek testování. Zatím skutečně ani jeden klient zařízení v rámci sítě sociálních služeb Královéhradeckého kraje nebyl zjištěn pozitivní."

Ředitelé jednotlivých Domovů mají za úkol intenzivně sledovat především ty zaměstnance, kteří se vrátí z dovolené. Každý takový zaměstnanec bude muset vyplnit čestné prohlášení o tom, že si není vědom kontaktu s nakaženým a popsat, kde všude a s kým se na dovolené pohyboval.

Testování klientů v domově důchodců v Černožicích na Královéhradecku

Kraj ale nechce s koronavirem bojovat jen formulářem - chystá i takzvané létající týmy, které případně zaskočí v momentě, kdy v některém Domově vypadne kvůli nákaze většina personálu.

Pokračuje hejtman Jiří Štěpán z ČSSD.
„Týmy budou složeny z pracovníků sociálních služeb v rámci jednotlivých domovů pro seniory. Nechceme, aby všichni byli z jednoho domova, to by ani nebylo technicky možné. Je dobré, aby byli plošně rozšířeni a mohli zasáhnout na jakémkoliv území kraje pokud by bylo třeba v daném domově důchodců doplnit například nějakou směnu."

Čtěte také

První dobrovolníci se už do týmu podle hejtmana nabízejí a kraj by podle všeho byl schopen zajistit fungování domovů pro seniory i v případě výpadku personálu už teď.

Hejtmanství ale ve spolupráci s hygienou musí počítat i s možností, že se koronavirus začne šířit tak, že nebude možné prokázat původ onemocnění, říká ředitel Krajské hygienické stanice Ivan Kučera.
„V té chvíli je už riziko komunitního přenosu a pak se všemi důsledky, které mohou být i pro ta sociální zařízení. V okamžiku, kdyby toto podezření vzniklo, tak bezesporu budeme jednat s krajským úřadem o tom, že bychom museli seniory chránit."

Do vzdálenosti 2 metrů je třeba stále nosit roušku (ilustrační foto)

Zatím ale žádná plošná opatření v souvislosti s koronavirem kraj přijímat nemusel.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.