Králík je v přírodě kořist. I na závodech nejdříve řeší prostor, až potom se věnuje překážkám, říká cvičitelka

18. listopad 2022

Ve dnech 18.– 19. 11. 2022 probíhá v Jablonci nad Nisou 8. Mistrovství Evropy v králičím hopu. Místopředsedkyně Klubu Králičí hop Petra Molkupová vysvětluje, že tento sport vznikl v severských zemích, kde má už několik desítek let trvající tradici. U nás se o něm ale příliš neví. „Lidé jsou většinou překvapení, že něco takového existuje,“ usmívá se. V jakých disciplínách králíci soutěží?

Když jsem přišla sem do sportovní haly v Jablonci nad Nisou, užasla jsem, protože jsem spatřila malý parkur. Představuji si, že králíci budou mít podobné soutěže na Mistrovství Evropy, jako mají koňáci...

Nejsem úplně koňák, takže si nejsem jistá, co mají koňáci, nicméně celý králičí hop vychází z koňského parkuru, když to vzniklo před zhruba 50 lety v severských zemích. V králičím hopu máme 4 disciplíny – rovinná dráha, parkur, skok vysoký a skok daleký.

Potom jsem viděla, že jsou tam různé třídy. Jedna se jmenuje elitní. Teď nevím, jestli je to podle hmotnosti nebo zkušenosti závodníka?

Rovinná dráha a parkur mají obtížnosti – lehká, střední, těžká a elitní třída. Je to podle zkušeností králíka a obtížností skoků. Každý králík musí začít v lehké třídě. Máme bodový systém, podle kterého musí přestoupit do střední, poté těžké a elitní třídy.

Jsem překvapená, čekala bych, že tu najdu mladá děvčata, nečekala bych, že tu najdu i mužské závodníky. Kdo tenhle sport dělá?

S obtížností třídy se zvyšuje počet překážek i náročnost.

V severských zemích, kde to vzniklo, je to obliba spíš starších lidí, řekněme třeba i v důchodu. Naopak v České republice je věkový průměr 15–25. Většina mužů jsou zde jsou rozhodčí. Dost často to vzniklo tak, že dcera skáče s králíkem a tatínek si udělá rozhodcovské zkoušky, když u tam stejně celý den je. (směje se) A potom jezdí jako rozhodčí. Některé to chytlo natolik, že když dcera skončila se závoděním, stejně dále pískají.

Když se budeme bavit o velikém parkuru, na kolika překážkách musí králík předvést své umění a jak vysoké překážky jsou?

Liší se to podle výkonnostní třídy, zda je lehká až elitní. S obtížností třídy se zvyšuje počet překážek, zvyšuje se jejich délka, výška i náročnost. Ve vyšších třídách je například vodní příkop.

Dívala jsem se, jak se trénuje před závody. A přišlo mi, že někteří králičí šampioni jsou hodně lekaví. To je povahová vlastnost králíků, která normální a je třeba s ní počítat?

Čtěte také

Je to individuální. V přírodě je králík kořist. Potřebuje mít první vyřešený prostor – že se mu nic neděje, nejsou tu predátoři, ptáci... Potom se může věnovat překážkám a něčemu navíc. Je to hodně o povaze. Mám králíčka, který má v sobě trochu i kříženého zajíce a podle toho to i vypadá: řeší prostředí, ustřeluje do strany jako zajíc a podobně.

Jak se pozná, že králík bude mít předpoklady pro tento sport? Za jak dlouho je možné králíka vycvičit, aby mohl soutěžit? Kontroluje se u králíků doping? Od kolika let je možné v České republice závodit? A jaký rekord králík skočil? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma

Související