Král 3D tisku Průša: Raději změním život tisícům lidí, než aby si korporace snížily náklady

28. říjen 2021

Začínal před lety v garáži, dnes Josef Průša dodává 3D tiskárny do 160 zemí světa a v době pandemie jeho tým vyvinul tištěný ochranný štít nejen pro zdravotníky. Tiskárny Průša Research jsou navíc open source. „Běžní byznysmeni si klepou na čelo a ptají se, jak na tom můžu vydělávat, když si každý tiskárnu může vyrobit sám. Ale ono to není tak jednoduché, zvlášť když s tím člověk nemá zkušenosti,“ říká podnikatel, označovaný za krále 3D tisku.

„To, že jsou naše tiskárny tak oblíbené, není jen tím, že jsme naházeli součástky do krabice. Jsme také schopní zákazníkům pomoci, mají od nás servis a všechno je naučíme. Naši klienti jsou často kreativní, své tiskárny modifikují, takže i to je pro nás zpětně inspirace pro další vývoj,“ myslí si Josef Průša.

Čtěte také

Jeho konkurence typicky vyrábí 3D tiskárny pro průmysl. „Tak trochu pohrdali tiskárnami pro běžné smrtelníky. Takže kromě nás tu zbyly dvě nebo tři firmy, které stojí za řeč. A my jsme jediní, kteří dělají něco v Evropě, co si může koupit běžný smrtelník,“ vysvětluje si svůj úspěch. 

„Raději udělám deset tisíc tiskáren za měsíc, když tím můžu změnit život deseti tisícům lidí, než abych udělal tiskárny dvě a korporace si tím o trochu snížila náklady.“  

Naskenovat zadek, vytisknout sedačku

3D tiskárny dnes dokážou vyrobit protézy a zdravotnické pomůcky, součástky do aut, bytové dekorace, módní doplňky, hračky, stavebnice, ale také domy. Používá je třeba americká NASA i Space-X Elona Muska.

Čtěte také

Co přijde na řadu dál, si Průša netroufá odhadnout: „Obecně platí, že každý uživatel naší tiskárny ji používá k něčemu jinému. Pokud jste kreativní, tak máte další nástroj, kterým můžete ideje přetvářet do reálného světa. Ale zobecňovat, to je těžké.“

„Naše tiskárny teď například tisknou dočasně náhradní díly ve Škodě auto, u kterých vypadl dodavatel. Polovodiče ale tisknout neumíme,“ přibližuje.

Každý rok přibývají materiály, ze kterých se dá tisknout.
Josef Průša

Ovšem budoucnost, ve které si každý člověk vytiskne předměty pro osobní potřebu, si Josef Průša představit umí. „Každý rok přibývají materiály, ze kterých se dá tisknout, ale samozřejmě ne vždy dává smysl všechno tisknout. Pokud chcete vyrobit milion úplně stejných dílů, tak to bude efektivnější vyrobit klasickými metodami.“

„Třeba už pět let už předpovídám, že jednou přijdete k prodejci automobilů, tam vám naskenují pozadí a podle toho vytisknou autosedačku. Žádná automobilka se toho ještě nechytla, ale můžou to klidně použít bez honoráře pro mě,“ navrhuje.

Po deseti letech na startu

Podnikatele těší, že jeho firma ustála velmi rychlý růst a vytvořila prý skvělý tým. „Hlavně nejsme rozhodně ve finiši, protože teprve teď se s 3D tiskem začíná. Příští rok budeme slavit deset let, ale přijde mi, že jsme se teprve dobře nachystali do startovních pozic na závodní dráze,“ říká o rozvoji 3D tiskáren ve světě.

Čtěte také

„Nejvíc mě stejně potěší, když se potkám s někým, kdo má moji tiskárnu, a ten mi vypráví, jak mu pomohla v tom, co dělá. To mě těší víc než všelijaká ocenění,“ shrnuje Josef Průša.

Jak 3D tiskárny fungují? Poslechněte si celé Studio Leonardo, s Josefem Průšou natáčela Markéta Ševčíková.

Spustit audio