Krajský soud v Praze zamítl žádost Davida Ratha o propuštění z vazby

3. říjen 2013

Soud počtvrté zamítl žádost Davida Ratha o propuštění z vazby. Obává se, že by se exposlanec mohl vyhnout soudu i případnému výkonu trestu útěkem nebo skrýváním.

Bývalý středočeský hejtman obžalovaný z korupce odůvodnil svou žádost nutností péče o své děti a nemocného otce.

Soud nepřijal písemný slib Davida Ratha, že odevzdá cestovní pas, neuteče a nebude se skrývat. Nepřesvědčilo ho ani to, že se za Ratha zaručilo několik známých osobností, konkrétně Taťána Fischerová, Jan Kačer, Roberta Změlík a Jaroslav Kratochvíl.

Soudce Robert Pacovský řekl, že musí brát v úvahu i vysoký trest, který Rathovi hrozí – od pěti do dvanácti let. Ani po 16 měsících, které už Rath ve vazbě strávil, tak prý není možné rozhodnout jinak.

„Přinejmenším pro důvodné podezření, že tyto skutky byly spáchány, mají znaky uvedeného trestného činu a jeden z jejich pachatelů je pan obžalovaný,“ vysvětlil soudce.

Státní zástupce Petr Jirát rozhodnutí přivítal. Právě on totiž s propuštěním nesouhlasil a obával se možného útěku. „Skutečně jsem rád, že pan doktor Rath nemá zatím šanci uprchnout,“ potvrdil.

Rathovi advokáti si ponechali tři dny čas na rozmyšlenou. „Klient si to zatím nepřeje, nicméně se ho pokusíme přesvědčit, protože máme za to, že Vrchní soud v Praze by tu věc mohl posoudit jinak,“ uvedl obhájce Adam Černý.

Znovu by mohl David Rath požádat Krajský soud o propuštění z vazby po měsíci. Kdyby si podal stížnost k Vrchnímu soudu, tato doba by se čekáním na verdikt prodloužila. Právě proto se bývalý hejtman zdráhá, myslí si obhájci.

Jedna z dalších obžalovaných v kauze, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, byla minulý týden z vazby propuštěna. Za mřížemi stále zůstává její přítel Petr Kott. O propuštění si zatím znovu nepožádal.

Čtěte také

Soud se kromě vyhlášení vazebního rozhodnutí věnoval čtení listinných důkazů. Dnes také vyslechl celkem čtyři svědky včetně Otakara Čmelinského, šéfa firmy, která zařizovala losování ve výběrovém řízení na opravu gymnázia v Hostivici. Soutěž byla podle obžaloby zmanipulovaná.

Čmelinský namítal, že losování prováděl pomocí dvou generátorů náhodných čísel, které si pro tento účel nechal speciálně vyrobit tak, aby se s nimi nedalo podvádět. Přístroje už prý ale nemá, protože mu je ukradli zloději.

„Byl jsem přepaden začátkem roku 2012, začátkem února. Přišli ke mně domů maskovaní muži. Vzali si veškeré záznamy a zařízení a bylo mi vyhrožováno,“ vysvětlil.

Vypovídala také notářka Libuše Žatecká, která na losování dohlížela. Ničeho podezřelého ani nezákonného si podle svých slov nevšimla. To ale zpochybnila spolupracující obžalovaná, podnikatelka Ivana Salačová, podle které právě u rekonstrukce hostivického gymnázia nebyla vítězná firma vybraná úplně náhodně. Výslechem svědků bude soud pokračovat i zítra.

autoři: jac , mak , mkp , krw , Miroslav Petráček
Spustit audio