Krajem se prohnaly silné bouře s krupobitím

12. červen 2018

Mohutné bouřky řádily včera večer v části Plzeňského kraje. V kraji za noc spadlo až přes 40 milimetrů srážek, na Folmavě ničily auta i domy pěticentimetrové kroupy.

Počasí zaměstnalo hasiče, kteří měli téměř 60 výjezdů. Odstraňovali vyvrácené stromy, čerpali vodu, čistili naplavené bahno a pomáhali s provizorním zakrytím stržených střech. Jak potvrdil Jan Sulan z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu, jednalo se podle fotografií a videozáznamů o bouřku supercela, tedy prostorově omezený komplex bouřek, jehož část rotuje kolem své vertikální osy a produkuje větší množství krup, které pak v menším omezeném prostoru spadnou.

Podle mluvčího hasičů Petra Poncara bylo nejvíce zasaženo Domažlicko, Klatovsko a Plzeň-Jih. Polámané stromy likvidovali například ve Všerubech, Kolovči či Mrákově na Domažlicku, v Horšovském Týně čerpali 30 centimetrů vody ze silnice. V Sušici kroupy ucpaly kanalizaci a voda vytékající ze záchodu vytopila dva byty. V Klatovech se kvůli ucpané kanalizaci utvořila na silnici až půl metru hluboká louže, další laguna byla pod viaduktem.

Obří kroupy spadly na Folmavě

Ledové kroupy velké jako míčky na stolní tenis zasypaly přechod Folmava. Stačilo několik desítek minut a kusy ledu nadělaly díry do aut nebo fasád domů. Vzápětí přestala na Folmavě fungovat elektřina. „Veškeré domy mají omlácenou fasádu, lidé mají rozbitá okna a světla na autech nebo skleníky,“ uvedl vedoucí místních dobrovolných hasičů Tomáš Růžek.

Skleník a celou úrodu zničily kroupy také paní Krejsové z Folmavy. „Udělala se tma, foukal takový vítr, že jsme nemohli zavřít okna. Během půl hodiny bylo na zahradě všechno sklizeno, skleník rozbitý, veškerá zelenina na záhonech i ovoce na stromech je pryč, stromy mají oloupanou kůru,“ popsala s tím, že se bojí, aby nepřišlo znovu to samé.

autoři: jnm , Michaela Svobodová | zdroj: ČTK
Spustit audio