Kraj se dohodl na podmínkách provozování autobusové dopravy i se zbývajícím dopravcem

6. březen 2019 15:17

Královéhradecký kraj má uzavřenou předběžnou dohodu o provozování autobusové dopravy se všemi osmi stávajícími dopravci. Autobusy tak i po 1. dubnu, kdy začnou nové smlouvy platit, vyjedou podle stávajících jízdních řádů. Kraj nakonec za služby dopravců zaplatí o 27 miliónů korun víc, než předpokládal.

Královéhradecký kraj chce uzavřít s firmami předběžnou dohodu o autobusové dopravě od 1. dubna

Řidič autobusu

Královéhradecký kraj dnes pokračuje ve vyjednávání s firmami, které mu vypověděly smlouvy o provozování veřejných autobusových linek  k 31. březnu. Důvodem výpovědi osmi z jedenácti smluvních dopravců byl nárůst jejich mzdových nákladů. Hejtmanství má už první část jednání za sebou.

Královéhradecký kraj se dnes dohodl s posledním z osmi autobusových dopravců, kteří kraji vypověděli smlouvu na zajištění veřejné autobusové dopravy. Ročně kraj u dopravců objednává na 18,5 milionu kilometrů, letos počítal, že za to zaplatí 378 milionů korun.

„Dnes jsme se sešli se zástupci společnosti BusLine, abychom si vysvětlili všechny technické a provozní záležitosti, které byly tématem minulých jednání. Dohodli jsme se na podmínkách nové smlouvy a já mohu díky tomu potvrdit dohodu se všemi osmi dopravci, kteří budou i nadále v nezměněné podobě zajišťovat autobusovou dopravu v našem kraji,“ uvedl první náměstek Martin Červíček.

Ročně Královéhradecký kraj u dopravců objednává na 18,5 milionu kilometrů a letos předběžně počítal s tím, že za to zaplatí zhruba 378 milionů korun.

Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

„Na základě uzavřených jednání se všemi dopravci po podepsání nových smluv předpokládáme, že letos nakonec zaplatíme zhruba o 27 milionů korun více za objednávanou autobusovou dopravu. Nově kraj ročně za tuto službu veřejnosti bude tedy platit celkem asi 405 milionů korun,“ doplnil náměstek Červíček.

Znění všech dohod nyní musí projednat Rada Královéhradeckého kraje, až poté budou nové smlouvy podepsány.

„Předpokládáme projednání nových smluv na Radě Královéhradeckého kraje 18. března tak, aby autobusová veřejná doprava v našem kraji v dubnu pokračovala v nezměněné podobě,“ uvedl náměstek Červíček.

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: Královéhradecký kraj
Spustit audio

Související