Kraj nastínil plány investic do silniční sítě pro letošek. Hejtmanství se chce přiblížit miliardě

13. leden 2021 09:14

Královéhradecký kraj plánuje i letos rozsáhlé investice do oprav silniční sítě. V minulých čtyřech letech šlo do téhle oblasti celkem pět miliard korun. Stav silnic v kraji zůstává pro hejtmanství jednou z priorit i pro další období - a to přesto, že v letošním roce bude muset kvůli koronaviru přeci jen šetřit.

Čtěte také

Hejtman Martin Červíček z ODS oceňuje, že se na investicích do oprav silnic v kraji významně podílí i stát, který se stará o dálnice a silnice prvních tříd.
„To není jen o dostavbě dálnice D11, ale také o nových investicích. Letos se spustí obchvat Nové Paky, předpokládám, že se bude muset začít s Jaroměří. A takto bych mohl pokračovat. A současně i stát dává do rekonstrukcí silnic 1. třídy nějaký objem peněz. V letošním roce je dokonce avizovaná jedna miliarda pro náš region."

Hejtmanství v loňském roce investovalo do oprav silnic nižších tříd a další silniční infrastruktury, například mostů, miliardu a dvě stě miliónů korun.

Čtěte také

Letos to zatím vypadá na o něco nižší částku, říká radní pro dopravu Václav Řehoř z ODS.
„V tuto chvíli máme zajištěno na investice zhruba 850 milionů korun. Byli bychom rádi, pokud by se nám podařilo, a makroekonomická čísla to dovolí, přidat ještě nějakou sumu v průběhu roku, abychom dosáhli jedné miliardy a udrželi nasazené tempo."

Z konkrétních akcí, na které se kraj letos chystá, můžeme už teď jmenovat například další část obchvatu Opočna nebo další úsek silnice z Hradce Králové přes Malšovu Lhotu směrem na Běleč.

Čtěte také

Podle radního Václava Řehoře jsou připravené i další úseky, některé už mají třeba i vysoutěžené dodavatele. Přesný seznam toho, co by v letošním roce měli silničáři v Královéhradeckém kraji zvládnout a kde se bude muset případně škrtat, hejtmanství ale zatím nemá.

„Dopracováváme to, tak si prosím ještě chviličku počkejte. Protože i makroekonomická čísla, která v tuto chvíli běží, ukazují, že na jednu stranu máme výpadek v rozpočtu, nicméně poslední měsíce loňského roku ještě ukazují poměrně nadějná čísla. Takže ještě chvilku počkejme, než vyneseme konečný verdikt."

Čtěte také

Václav Řehoř popsal, co bude při rozhodování o tom, kam peníze skutečně půjdou, rozhodující.
„Podstata je, že vše vyhodnocujeme nejen z hlediska důležitosti onoho dopravního spoje, ale také z hlediska diagnostiky a současného stavu silnic. To znamená, že je důležité identifikovat ty úseky silnic, které jsou velmi špatné až rizikové. A ty následně dostávají prioritu."

Definitivně jasno o seznamu plánovaných investic do silnic druhých a třetích tříd v kraji by mělo být do konce tohoto čtvrtletí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související