Krádeží v chatách ubývá. Lidé se podle policie před zloději lépe chrání

27. srpen 2016

Vykradených chat a chalup v Česku ubývá. Podle policejních statistik 'navštívili' zloději v prvních sedmi měsících letošního roku asi 1300 rekreačních objektů. Ve stejném období vloni přitom policisté řešili skoro 1700 krádeží v chatách a chalupách.

Krádeží ubývá i proto, že policisté v chatových osadách častěji hlídkují. Podle policejní mluvčí Markéty Janovské jsou majitelé chat také opatrnější.

„Chatařům a chalupářům policisté doporučují, aby si své objekty kvalitněji zabezpečili, čehož chataři a chalupáři dbají.“

Za poklesem počtu vloupání do rekreačních objektů jsou ale i další důvody. „Je to jak změna ekonomické situace, tak například změna evidence při výkupu barevných kovů,“ doplňuje Janovská.

Na tom, že chataři nepodceňují zabezpečení, se shodují i pojišťovny. „Je to také spojené s tím, že většina chat a chalup je v poslední době renovována,“ vysvětluje mluvčí jedné z pojišťoven Jakub Koutek.

Podle zkušeností pojišťoven lidé také už příliš často nenechávají v chatách a chalupách cenné předměty. To může zloděje od krádeží odradit.

autor: rok
Spustit audio