Kouzlo zelených střech objevili i Řekové. Kulturní centrum Stavrose Niarchose v létě chladí a v zimě hřeje

Řecké město Pireus propojené s Aténami se kromě jednoho z největších evropských přístavů už několik let pyšní i jedním neobyčejným kulturním centrem. Chytře navržený systém železobetonových budov pojmenovaných podle slavného řeckého loďaře Stavrose Niarchose, jehož nadace stavbu darovala řeckému lidu, se tyčí nad okolní zástavbou jako kopec. Uvnitř najdete národní operu, knihovnu a na střeše park, ve kterém se z každého stane hudebník.

Střešní zahrady jsou budoucností měst, tvrdí ve Varšavě a zvou na střechu zdejší univerzitní knihovny

Kdo by čekal na univerzitní střeše vodní kaskádu?

Polsko se může pochlubit jednou z největších střešních zahrad Evropy. Skrytá před zraky kolemjdoucích se rozkládá na střeše knihovny Varšavské univerzity. Nejčastějšími návštěvníky jsou studenti a zaměstnanci školy. S oblibou ji vyhledávají i ostatní Varšavané, kteří si tam chtějí na chvíli odpočinout před ruchem města. Ze zahrady se dá přejít do přilehlého parku, kterému teď podzimní listí opravdu sluší.

Stojím na střeše kulturního centra Stavrose Niarchose, a ačkoli jsme v rušné části města hned vedle několikaproudé dálnice, připadám si jako v oáze. Park je navržený podle středomořské krajiny typické pro Řecko. Na vrchu jsou traviny, a jak se střecha svažuje, objevují se keře a postupně i pinie a olivovníky, které dělají stín.

Cestou dolů od takzvaného lighthousu, tedy prosklené vyhlídky, která se tyčí ještě sedmnáct metrů nad celou stavbou, se na několika tabulkách o tomhle jedinečném místě dozvíte víc. Třeba to, že střecha s vegetací funguje jako skvělá izolace. V létě ochlazuje budovy pod ní a zadržuje vodu. V zimě zase udržuje teplo.

Radost zdarma všem Řekům

„Tuhle budovu vytvořil skvělý architekt Renzo Piano a park je taky skvělý. Roste tu spousta různých druhů rostlin a je tu jedinečná atmosféra,“ říká asi třicetiletý vousatý chlapík, který si tu krátí odpoledne.

„Stavros Niarchos je tady slavná osobnost a jeho nadace tuhle stavbu darovala všem Řekům. A taky je tu opera, takže sem chodí spousta Řeků,“ dodává.

Návštěvu parku si užívá i maminka s dítětem, která přicestovala z Moldavska: „Je to už moje druhá návštěva tohoto parku a opravdu si to tu užívám. Líbí se mi, že je tu všechno zadarmo. Skvělá je i knihovna – je obrovská a ani tam se nic neplatí. Minulý rok jsem tu zažila skvělý jazzový koncert. Doufám, že se sem budu moct znovu vrátit.“

Hudba je prostě nesmrtelná. Stejně jako Řek Zorba, říká osmdesátiletá hudební ikona ostrovu Hydra

Nejradši mám romantickou hudbu, z padesátých let minulého století, svěřuje se Paoulo Iorgos

Buena Vista Social Club namíchaný s Řekem Zorbou. Přesně takovou hudební lahůdku si můžete vychutnat na řeckém ostrově Hydra. Pod košatým stromem tam totiž třeba narazíte na starého kytaristu, který svým zpěvem baví místní i turisty už několik desetiletí.

Park, opera, knihovna, šachy i obří xylofon

Jak klesáme níž, necháváme za sebou hluk dopravy a slyšíme už jenom řvoucí cikády a zdálky taky povědomé cinkání. Kousek dál totiž najdete seskupení velikých hudebních nástrojů, na které můžete dupat, sahat, mlátit do nich – zkrátka si s nimi užívat. Třeba obří xylofon.

Ale nástrojů je tu spousta, od každého druhu několik. Nikde zbytečně nečekáte, jen se bavíte. Zahrát si můžete i obrovské šachy anebo vyjít zpět nahoru a nerušeně si číst s výhledem na přístav i nedaleké Atény.

Kulturní centrum Stavrose Niarchose v řeckém Pireu
autoři: Matěj Štýs , and
Spustit audio