Kouzlo Vánoc na adventních trzích? Převládají klobásy a svařák

28. listopad 2016

Hlavně stánky s jídlem a alkoholem najdete na letošním adventním trhu v Českých Budějovicích, a nejen tam. Nad stánky s řemeslnými výrobky převládají. Současnou podobu chce budějovická radnice do budoucna změnit. Právě řemesla podle města nejlépe vytvářejí vánoční atmosféru.

Českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. už je zase plné stánků. Bouchání kladívek a hučení vrtaček každou chvíli vystřídají první nakupující. Někde už prodávají punč, jinde se chystá prodej klobás, langošů, pečeného masa a na kraji prodávají ponožky.

Stánek s vánočním zbožím si tu letos nepostaví mladý obchodník, říkejme mu František. Loni to zkusil, ale nevyplatilo se mu to. „Nemůžu říct, že bychom byli ve ztrátě, to určitě ne, ale vzhledem k vysokým vstupním nákladům zájem lidí vůbec neodpovídá nájmům,“ říká.

Málo vánočního sortimentu a málo stánků s řemeslnými výrobky vidí i náměstek primátora pro oblast kultury Jaromír Talíř z KDU-ČSL: „Souhlasím s tím, že by bylo lépe, aby se tam objevovalo méně textilu a více například výroby vánočních ozdob. Možná bychom to mohli zkusit pro příště rozšířit o nějakou výstavu betlémů.“

Stánek s ozdobami na brněnském náměstí Svobody

Řemeslníci si ale většinou nemohou dovolit platit nájem kolem 30 tisíc za stánek. A jak říká mluvčí společnosti RK Invest David Kovařík, adventní trhy, které pořádá soukromá firma, mají jako hlavní cíl vydělat peníze.

Kouzlo Vánoc tak jezdí někteří lidé hledat do menších měst nebo na venkovské adventní trhy.

autoři: Martin Pokorný , jpr
Spustit audio