Koupit si u Jadranu byt nebo dům u moře je drahý špás

24. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Pátrání po dvojici českých potapěčů na Makarské rivieře skončilo. Záchranáři je našli mrtvé v moři u Podgory, asi 300 metru od břehu. Zadar má problémy s vodou. Svým zpusobem za to mohou lodě v přístavu, které tam doplňují nádrže na pitnou vodu.

Pátrání po dvojici českých potapěčů na Makarské rivieře skončilo. Záchranáři je našli mrtvé v moři u Podgory, asi 300 metru od břehu. Pátrání, které s přestávkami trvalo od pátečního večera potvrdilo, že se česká dvojice dostala do hloubky 40 až 45 metru odkud se už nedokázala vrátit. Tragédii nejspíš způsobily mořské proudy, které se mezi pobřežím a dalmátskými ostrovy vytvářejí. Přesné příčiny neštěstí se i nadále vyšetřují. Těla mrtvých čechu byla okamžitě převezena do Splitu, kde se uskuteční nařízená pitva.

Podle chorvatských záchranářů tragedií na Jadranu přibývá. Od začátku roku v moři zahynulo přes dvacet lidí. Na Jadran totiž vyrážejí zcela nezkušení lidé, ať už jako jachtaři, surfaři nebo potápěči. Vrásky na čele záchranářům ale nepřidělávají jen naši turisté - ve statistikách mrtvých a zraněných figuruje také velký počet Němců a Slovinců. Chorvaté k tomu dodávají jediné - máte víc peněz a tak hledáte novou zábavu. Na riziko přitom nemyslíte!

Koupit si u Jadranu byt nebo dům u moře je drahý špás. Kromě toho, že byste si museli v Chorvatsku založit firmu, musíte mít i hodně peněz. Místní realitní kanceláře hlásí nový rekord - ve Splitu nedaleko Diokleciánova paláce se prodal byt za neuvěřitelnou cenu 8 700 euro za metr čtvereční. V českých cenách to dělá skoro 218 tisíc korun za metr. Běžná cena nových staveb ve Splitu je přitom zhruba poloviční. Čeští odborníci na reality ale varují - ceny v Chorvatsku jsou přemrštěné, realitní bublina musí brzo prasknout!

Zadar má problémy s vodou. Svým zpusobem za to mohou lodě v přístavu, které tam doplňují nádrže na pitnou vodu. Každý den se u mola vystřídá na 100 lodí. Některé se tam dokonce uklízejí. Podle správce přístavu problém vznik už dávno v minulosti. V Zadaru je nevyhovující vodovodní řad, který zoufale volá po rekonstrukci. Nynější nápor prostě starý vodovod zvládnout nemůže.

Chorvatští inspektoři na veřejnou dopravu se konečně zamřili na autobusové linky jezdící z letiště do centra Splitu. O blokádách a hašteření jednotlivých firem jsme už v české rádiu mluvili. Teď ke zjištění úřadu - většina firem jezdících na této exponované trase nemá v pořádku licenci, nejezdí podle jízdního řádu a co je ještě horší - řidiči autobusů vůbec nedodržují povinné přestávky.

Kurzy měn

Za 1 Euro dostanene 7 kun a 10 lip a za 100 českých korun 28 kun a 34 lip.

Ceny PHM

Ceny benzínu a nafty jsou pro nás příznivé. V síti čerpacích stanic INA stojí litr naturalu 95 - 8 kun 93 lip, za naftu zaplatíte necelých 9 kun.

Předpověď počasí na 25. 8. 2008

U Jadranu bude slunečno, místy oblačno. Ranní teploty 17 až 23, odpolední vystoupí na 26 až 31 stupňů.Vát bude proměnlivý vítr, na severním a jižním Jadranu místy slabá bura.

Jachtaře bude provázet severozápadní vítr, který se během dne změní na severovýchodní o rychlosti do 20-ti uzlů. Moře bude na dvojce až trojce. Viditelnost do 20 kilometrů.

Pozor, na severním Jadranu během noci silný proměnlivý vítr 35 až 45 uzlů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu