Korunní komora se po třech letech znovu otevírá. Všichni klíčníci byli úctyhodnými osobami, říká odborník

12. květen 2016

Po třech letech se dnes znovu odemkne Korunní komora, ve které jsou uloženy korunovační klenoty. Sedm klíčů má sedm nejvyšších představitelů státu, církve a hlavního města Prahy.

Tradice odemykání Korunní komory je podle děkana svatovítské kapituly Ondřeje Pávka dlouhá. „První počátky instituce klíčníků sahají až do doby těsně po husitských válkách, kdy koruna nebyla uložena na Pražském hradě, ale na Karlštejně,“ připomíná. Tehdy byl podle jeho slov zřízen úřad karlštejnských purkrabí, kteří měli v náplni práce péči o korunu. A proto dostali purkrabí klíče, aby se ke koruně dostali.

„Když se podíváme, kdo byli držiteli klíčů od koruny a pomineme-li uzurpátory moci jako protektora za druhé světové války, tak všichni ostatní byli osobami úctyhodnými,“ popisuje Ondřej Pávek. Systematické zápisy o přístupu ke korunovačním klenotům prý neviděl, ale připomíná jednotlivé normy týkající se přidělování klíčů a jejich změny s postupem doby.

Čtěte také


Věděli jste, že...
… v roce 1541 v Praze hořelo a dva klíče od karlštejnské úschovy skončily v plamenech?

Klíčů však nebylo zpočátku sedm. Karlštejnští purkrabí si vystačili dva. A když v roce 1791 byly klenoty přemístěny do Prahy, opět byly pověřeny dvě osoby, které dostaly klíče. Koruna však byla tehdy uchovávána s archivem, k němuž existovalo pět klíčů. Tak vzniklo sedmero klíčů, které bylo vázáno na královskou korunu.

autor: jch
Spustit audio