Koronavirová epidemie komplikuje život i zemědělcům. V živočišné výrobě chybí lidé například na dojení krav

26. duben 2021

Pandemie koronaviru sice nezasáhla zvířata v živočišné výrobě, farmářům přesto komplikuje život. Krávy se musí dojit denně, i když jsou pracovníci na neschopence či v karanténě. Nahradit je ze dne na den není podle zemědělců možné, protože obsluha dojícího zařízení vyžaduje praxi. A zkušenost člověk musí mít i s naháněním dobytka. 

„Je tady ještě naháněč, který na dojírnu krávy přižene,“ říká ošetřovatelka dojnic Jana Novotná. Nahradit ji případně její kolegy v době nemoci není podle šéfa družstva v Těšeticích na Olomoucku Petra Kopeckého jednoduché.

„Už jsem propadal v noci panice a budil jsem se, že i na mě přijde řada. To není tak, jak si pamatujeme, že naše stařenky sedly pod krávu s konví a nadojily. To už není jen práce s živým materiálem, ale i práce odborná. Už musíte vědět, jak se ty počítače obsluhují,“ přibližuje Kopecký.

Z preventivních důvodů jako opatření proti epidemii začali proto testovat na Covid na farmě Doubravský dvoře v Novém Dvoře na Olomoucku. Podle tamního vedoucího Václava Osičky dříve než to nařizovala vládní opatření. „Testujeme od té doby každý den všechny naše zaměstnance. Což pro nás znamená, že se nám podařilo zachytit nějaké pozitivní pracovníky včas, než se to rozšířilo po farmě,“ popsal Osička.

Kvalitní zabezpečení krav má podle Petra Kopeckého zásadní vliv na jejich dojivost, v které patřila v minulých letech Česká republika do světové špičky. „Kráva nemá ráda změny, potřebuje standardní přísun krmiva, který je celoročně pořád stejný. Jakékoliv zakolísání v kvalitě má velký vliv na úroveň dojivosti,“ pokračuje Kopecký, který vidí jako nejobtížnější úkol zajistit do budoucna kvalitní pracovníky do živočišné výroby.

autor: min
Spustit audio