Koronafokus: Jak daleko je snaha ministerstva dostat Sputnik V do Česka? Kdy vakcínu schválí Evropská unie?

12. duben 2021

Výjimka nebo klinická studie. Takové jsou cesty, jak začít očkovat ruskými vakcínami proti koronaviru Sputnik V před schválením Evropské lékové agentury. Klíč k oběma možnostem drží ministerstvo zdravotnictví, které musí pro Státní ústav pro kontrolu léčiv shromáždit dostatek informací k posouzení vakcíny. Podrobnosti k tomu pro dnešní díl seriálu Koronafokus zjišťovali reportéři Kristýna Guryčová z iRozhlasu a Matěj Skalický, který odpovídá i na vaše otázky. 

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Jak daleko je snaha ministerstva zdravotnictví dostat Sputnik V do Česka?

Zatímco exministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný dlouho říkal, že si Česko musí počkat na schválení Evropskou lékovou agenturou, tak současný šéf resortu Petr Arenberger (za ANO) si hned první den ve funkci volal s ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ta ale ještě před víkendem informovala o tom, že její ústav zatím stále nezahájil oficiální proces posuzování vakcíny. Jinými slovy: ministerstvo zdravotnictví o to dosud nepožádalo. Podle ředitelky lékového ústavu Ireny Storové zatím není dostatek informací k tomu, aby SÚKL mohl říct, zda je Sputnik V bezpečný a účinný.

Čtěte také

Jak důležité je v této věci právě stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv?

Je klíčové. Na základě tohoto stanoviska může ministerstvo zdravotnictví udělit vakcíně výjimku, tak jako to resort dělá i u jiných léčiv, třeba u remdesiviru. Jak ministr Arenberger, tak třeba premiér Andrej Babiš (ANO) nicméně tvrdí, že namísto udělení výjimky chtějí počkat na schválení vakcíny Evropskou lékovou agenturou.

Pražský hrad si ale podle informací Českého rozhlasu podrobnosti v Rusku o možných dodávkách už zjišťoval.

Ano, Hrad se měl obrátit přímo na investiční křídlo ruského fondu Roskongress. Ten o tom informoval na svém webu, na což jsme upozornili spolu s moskevskou zpravodajkou Ivanou Milenkovičovou. Na svém webu tento fond uvedl, že „potenciálním partnerem pro realizaci dodávky, distribuci a vakcinaci přípravkem Sputnik V“ by mohla být distribuční společnost Avenier.

Čtěte také

Ta spadá pod skupinu Agel miliardáře Tomaše Chrenka, jejímž externím konzultantem je teď i Roman Prymula, který je současně poradcem i prezidenta Zemana. Společnost Avenier se přímým dotazům na vyjednávání o dodávkách Sputniku V nicméně vyhnula. Ani mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček nechtěl blíže komentovat, zda se Hrad nadále snaží Sputnik V do Česka dostat před jeho schválením Evropskou lékovou agenturou.

Ministr Arenberger po svém jmenování nicméně připustil, že by Česko mohlo zahájit s vakcínou Sputnik V klinickou studii. Je spuštění takové studie možné?

To je pravda. Arenberger potvrdil, že o testování zatím neschválené vakcíny se chce zajímat. Opět by ale ministerstvo zdravotnictví muselo nejprve oslovit Státní ústav pro kontrolu léčiv s oficiální žádostí.

Čtěte také

Klinická studie by teoreticky mohla umožnit dobrovolné očkování Sputnikem V pro stovky, možná tisíce lidí za účelem nějakého výzkumu, ale jen její příprava by podle expertů zabrala několik měsíců. Takže je velká otázka, jestli něco takového v momentě, kdy Sputnik V už měsíc hodnotí Evropská léková agentura, dává smysl.

Existuje nějaký odhad, kdy by mohla Evropská léková agentura Sputnik V schválit?

Žádost o registraci Sputniku V obdržela na začátku března. Očkovací látka by tak mohla být schválená během několika týdnů, pokud tedy nenastane nějaký zádrhel.

U vakcín proti koronaviru trvá v průměru tři měsíce, než jsou schválené. Zatím nejdéle trval schvalovací proces čtyři měsíce, a to u vakcíny od společnosti AstraZeneca. Za nejkratší dobu byla schválena vakcína společnosti Moderna, trvalo to jen měsíc a tří týdny.

Čtěte také

V Evropské unii Sputnikem V očkuje zatím jen Maďarsko. Slováky nakoupené vakcíny chce Moskva vrátit. Připomeňme na závěr, o jaký typ očkovací látky vlastně jde.

Sputnik V funguje na podobném principu jako vakcína od firem AstraZeneca a Johnson & Johnson. To znamená, že návod na výrobu koronavirových proteinů, proti kterým se lidská imunita vycvičí, donese do buněk neškodný rýmový virus. Ta vakcína je tedy takový trojský kůň. Sputnik V se pak stejně jako AstraZeneca očkuje nadvakrát.

Vakcína se skutečně jmenuje Sputnik V, písmeno V znamená vítězství. Nejde o Sputnik 5 – Sputnik 5 byla družice, ve které se před více než 60 lety do kosmu podívali psi Bělka a Strelka.

Spustit audio