Kontroly zraku k žádosti o řidičský průkaz

3. květen 2004
Vaše téma

Hodně jste se nás během dne ptali na kontroly zraku k žádosti o řidičský průkaz. Takže z vašich dotazů teď vybereme ty nejčastější a primáře oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí Pavla Diblíka poprosíme o odpověď. Já vám přeji dobrý den.

Pavel Diblík: Dobré odpoledne.

Pane doktore, například pana Klimeše zajímá, jestli musí být prohlídka pro získání řidičského průkazu jen od závodního lékaře nebo kdo jiný může potvrzení o vyšetření očí pro tento účel ještě vydat?

Pavel Diblík: No, v zásadě všichni absolventi lékařské fakulty by měli být schopni vyšetřit to základní, to znamená, jestliže má vyšetřující lékař k dispozici optotypy, to jsou tabule vyšetřovací, tak by to měl mít možnost napsat každý. To se týká těch pacientů, kteří samozřejmě nemají žádnou vadu, čili jestliže ten pacient ze standardní vzdálenosti přečte požadovanou velikost písmen, tak by to měl mít schopnost nebo možnost napsat kterýkoliv lékař.

Další dotaz. Může si člověk, který má porušený barvocit, jak se říká lidově, že je barvoslepý, udělat řidičský průkaz? Tak to se ptá náš posluchač pan Krejčí.

Pavel Diblík: No v zásadě to, ta odpověď na to není jednoznačná, zaleží na tom, jak těžká je ta porucha vidění. Pro vydání řidičského průkazu je bezpodmínečně nutné, aby pacient rozeznával základní barevné signály. Ta škála těch poruch je velmi široká, takže jsou pacienti, kteří jsou tak zvaně barvoslepí a mohou mít opravdu těžkou poruchu, kde rozlišují nebo pohybují se jenom v odstínech šedé a pak jsou pacienti, kteří jsou taky tak zvaně barvoslepí a základní signály bez problému rozlišují. Čili je potřeba samozřejmě, jestliže se na tu poruchu přijde, odeslat ke specialistovi, který má možnost vyšetřit to na speciálních tabulkách nebo dokonce na přístrojích.

Mimochodem pane doktore, je to častá vada zraku?

Pavel Diblík: Barvoslepost je choroba převážně postihující muže, takže 8 procent mužů tuto poruchu má, ale jak už jsem řekl, různého stupně. Neznamená to teda, že 8 mužů ze sta by nebylo, by nemělo dostat nebo nesmělo dostat řidičský průkaz. Ženy jsou postiženy asi v třech desetinách procenta, čili to je zcela zanedbatelné.

Posluchačka, která nechce být jmenována, měla v době žádosti o řidičský průkaz oční vadu a tak má v řidičském průkazu poznámku o nutnosti brýlí. Tato vada po laserové operaci pominula, brýle už nenosí. Co tedy udělat s tím zápisem?

Pavel Diblík: No tam je potřeba nejdříve se vybavit lékařským potvrzením a potom je nezbytné teda vyměnit ten řidičský průkaz na příslušném inspektorátu dopravním, respektive tam, kde řidičské průkazy vydávají a na základě tohoto potvrzení jí bude vydán nový průkaz, kde tato klauzule o nutnosti brýlí již nepochybně nebude. Záleží na tom samozřejmě, o jaký laserový zákrok šlo. Lékař může mít podmínku, že toto vysvědčení nebo doporučení vydává na omezenou dobu v případě, že předpokládá, že ta vada by se zase v nějaké době mohla vrátit nazpátek. Vzhledem k tomu, že se dělají laserové zákroky jak u krátkozrakých, tak u dalekozrakých, tak nikdy nelze, nebo z tohoto dotazu není zřejmé, o co šlo. Většinou se to dělá u krátkozrakých, čili tam by ten efekt měl být trvalý, čili po, já nevím, půlroce po zákroku, jestliže ten stav bude stabilizovaný, tak bych doporučil tento postup.

A ještě pan Koc z Hradce Králové. Toho zajímají zdravotní prohlídky řidičů důchodců. Jaký druh prohlídky je potřeba absolvovat a jaké jsou jejich časové intervaly vzhledem k věku?

Pavel Diblík: Z hlediska očního je to jednoznačné, po 60. roce věku je potřeba kontrolovat, první dvě kontroly jsou po dvou letech a potom následuje každý rok. Čili v 60., 62. a 64. roce věku a potom každý rok je potřeba zkontrolovat. Zase platí to, co už jsem říkal předtím, jestliže lékař uzná nebo má podezření, že například tam vzniká šedý zákal, může to potvrzení vydat i na dobu přiměřeně kratší, to znamená třeba jenom na půl roku.

Děkujeme za odpovědi, to byl pan doktor Pavel Diblík, primář oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí. Hezký den.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu