Kontrolovat alkohol u cyklistů? Zbytečná šikana, míní Zdeněk Škromach

Cyklistům by měl být před jízdou povolený alkohol. S takovým návrhem přichází místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD. Proč? A o kolik skleniček se jedná? „Vychází se z toho, zda je cyklista schopen bezpečně ovládat kolo, jezdí normálně a nevandruje po silnici,“ říká.

„V poslední době jsem zaznamenal stížnost občanů na to, že jsou kontrolováni na alkohol na cyklistických stezkách, nebo když jedou domů z hospody, což není normální,“ nastiňuje s tím, že v některých případech dochází ke správnímu řízení.

Čtěte také

„Jde o zbytečnou šikanu občanů, policisté by se měli zaměřit na řidiče motorových vozidel, kteří ohrožují nejenom sebe, ale i své okolí,“ míní, ale zároveň dodává, že pokud by se cyklista stal účastníkem nehody, tak by se jednalo o přitěžující okolnost. "To by měl být přirozený tlak na to, aby si každý dal pozor, říká.

Argumentuje také tím, že v zahraničí posuzují podle toho, zda je cyklista schopen bezpečně ovládat kolo. „Pokuty nejsou 50 tisíc korun, ale 100 až 300 eur,“ podotýká s tím, že například v Německu a Rakousku alkohol u cyklistů tolerují.

Čtěte také

Zruší ČSSD svou buňku v Duchcově? Poškozují výroky Miloše Zemana Česko? A jaké platy by měli brát poslanci a senátoři? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio