Kontroloři zjistili, jak vypadá biologická válka bakterií. Letos už bylo zavřeno 24 restaurací

26. březen 2016

Výsledky prvních letošních kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce potvrzují, že situace se bohužel příliš nezměnila. Porušování hygieny potravin ohrožujících naše zdraví trvá i nadále.

Loni museli inspektoři okamžitě uzavřít 144 provozoven a během prvních dvou měsíců letošního roku inspekce zavřela 24 restaurací a dalších stravovacích provozů, což kopíruje výsledky loňského roku.

Většinou šlo o neznalost či nerespektování těch nejzákladnějších povinností požadovaných potravinovým právem, nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na zařízeních v kuchyni, na nádobí a podlahách. Chybějící přívod teplé vody, výskyt škůdců, trusu a zvířaty poškozených potravin, výrazné zaplísnění prostor a chladících zařízení, nedodržení technologických postupů při výrobě pokrmů a postupy přímo ohrožující naše zdraví.

Čtěte také

Cituji nejmenovaného vedoucího pracovníka inspekce: „Nepořádek a mastná podlaha se stupňovaly od restaurace směrem ke kuchyni, ve které probíhala regulérní biologická válka bakterií s personálem a potažmo i hosty. Na co se sáhlo, to lepilo. Personál měl dokonce na pracovní ploše odložené i svoje léky.“

„Zastihli jsme kuchaře, jak přišel s připraveným talířem, kde měl palec položený do omáčky a poté, co talíř předal číšníkovi, si jej olízl,“ zněla další výpověď.

jídlo, oběd

V roce 2015 uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce 15051 podobných kontrol a porušení předpisů zjistila u třetiny kontrolovaných. K letošním lednu a únoru 2016 se toto procento ještě zvýšilo.

Možná jsou tyhle statistiky pro někoho nuda. Trocha té špíny z nás udělá odolnější jedince, říkáte si. Jenže podobné chování můžeme praktikovat při kempování. Odpovědnost vůči veřejnosti je však jednoznačná. Každý z nás by měl vyvíjet tlak na podniky, v nichž se mu něco nelíbí a které podle uvedených výsledků berou hygienické normy na příliš lehkou váhu.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio