Kongresové centrum i apartmány. Obnova Barrandovských teras by měla trvat tři roky

23. listopad 2016

23. listopadu 1931 začala stavba filmových ateliérů v Praze na Barrandově. Nedaleko od toho místa, kde se za první republiky scházely hvězdy stříbrného plátna, stojí Barrandovské terasy. Ty v současnosti chátrají, ale spolu se známou prvorepublikovou restaurací na barrandovských skalách by se během tří let měly dočkat obnovy.

„Z doby první republiky to nepamatuju, tak stará nejsem. To byla noblesa. Mám fotky, hrával tam R. A. Dvorský, tančilo se na parketu,“ vzpomíná Vlasta Cibulová, která bydlí nedaleko kdysi slavných Barrandovských teras. Ve 30. a 40. letech minulého století se tady scházely filmové hvězdy.

Barrandovské terasy nechal spolu s prvorepublikovou luxusní restaurací na konci 20. let minulého století vybudovat Václav Maria Havel, otec bývalého prezidenta. Po roce 1948 stát terasy znárodnil. Na začátku 90. let pak areál získali v restituci synové zakladatele Václav a Ivan Havlovi.

Čtěte také

Restaurace ukončila provoz v roce 1994 a od té doby terasy chátrají. Jejich současný majitel, Řek Michalis Dzikos, už začal s opravami. Restauraci se chystá zrekonstruovat, popsal už dřív architekt Ondřej Kukral.

„Cíl je historickou architekturu opravit tak, aby to byl klenot mezi funkcionalistickými stavbami, a využít potenciál stavby k naplnění a novému provozu,“ vysvětluje.

Obnova Barrandovských teras by podle ředitele odboru památkové péče pražského magistrátu Jiřího Skalického měla trvat tři roky. „Projektová dokumentace předpokládá, že historický objekt bude z velké části rekonstruován do původní podoby včetně jednotlivých architektonických prvků a dispozic,“ říká.

Barrandovské terasy

K restauraci s vyhlídkovou věží přibudou z obou stran další stavby. Jednou z nich bude kongresové centrum a tou druhou budova pro apartmánové bydlení.

autor: tch
Spustit audio