Kongres se po volbách změní, míní Norman Eisen, který se podílel na předávce Bílého domu Trumpově týmu

15. říjen 2018
Den podle...

Do atmosféry před řádnými listopadovými volbami do americké Sněmovny reprezentantů a do třetiny Senátu zasáhla kauza soudce Bretta Kavanaugha spojená se sexuálními skandály. Zákonodárci ho schválili do Nejvyššího soudu těsnou většinou.

Bývalý vysoce postavený člen Obamovy administrativy Norman Eisen míní, že tato kauza a vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby vadí dnes už i členům nebo příznivcům Republikánské strany.

Je možné, že volitelům tyto kauzy tolik nevadí?
To bych neřekl...Prezident Trump sice s Brettem Kavanoughem uspěl. Ale hlasování bylo mimořádně těsné, prošel jen o dva hlasy. U nominantů do Nejvyššího soudu se něco podobného v posledních letech nestalo.

Není podpora mezi Kongresmany přesto silná?
V Kongresu je patrné ostré rozdělení mezi stávající většinou v obou komorách, tedy stranou Donalda Trumpa a jejími oponenty, kteří jsou v menšině. Otázkou je, jak se to projeví ve volbách za pár týdnů. Americká veřejnost do nich může své obavy promítnout. Myslím, že se po nich Kongres změní...

Jak se díváte na úvahy, že kauza Bretta Kavanougha, může ovlivnit nadcházející volby, zvláště jsou-li touto kauzou dotčeny hlavně ženy, včetně těch z Republikánské strany?
Ženy v obou stranách jsou momentálně velmi zklamané z toho, co se stalo. Viděly důkazy, vědí, že nepředcházelo řádné vyšetřování. Uvidíme, jaká bude volební účast. Nezapomeňte, že na některých místech Spojených států se začíná hlasovat už teď, s předstihem. Podle mě tato kauza určitě ovlivní celou řadu žen a naopak mnozí republikánští muži se můžou identifikovat s pány Trumpem nebo Kavanaughem. Uvidíme, co bude. Já osobně bych čekal změnu přinejmenším v jedné komoře Kongresu.

Norman Eisen byl v letech 2009-2011 poradcem prezidenta Baracka Obamy pro etické otázky, poté do roku 2014 působil jako velvyslanec v Česku. Na přelomu let 2016-2017 byl součástí týmu, který předával Bílý dům spolupracovníkům nového prezidenta Donalda Trumpa, s mnoha z nich se osobně zná. Dnes působí v nevládní organizaci Brookings institution, jako komentátor pro CNN, píše také pro New York Times. Spoluzakládal a vede washingtonskou nevládní organizaci CREW, která monitoruje korupci v americké politice. Oba Eisenovi rodiče přežili holocaust, matka byla vězeňkyní Osvětimi z Československa, otec pocházel z Polska. Na letošní konferenci Forum 2000 Eisen představil novou knihu o osudech obyvatel Petschkovy vily v Praze.

Je citlivost amerických voličů na sexuální kauzy podobná jako v době, kdy byl vyšetřován Bill Clinton?
Citlivost voličů na případy Billa Clintona a Bretta Kavanaugha je rozdílná. V Clintonově případě vyšetřování trvalo mnohem déle. Mimochodem, Clintona vyšetřoval Kenneth Star. Stáli jsme tehdy na opačné straně, dnes jsme přátelé. Uvidíme, jak volby dopadnou. Mně se zatím zdá, že teď ženy reagují negativněji než za Billa Clintona.

Kenneth Star míní, že prezidenta Trumpa může politicky velmi ohrozit spolupráce bývalého člena Trumpova volebního štábu Paula Manaforta s vyšetřovateli. Stejně jako vy. Vy také publikujete v NYT. Kdo myslíte, že by mohl být anonymní zdroj, který s tímto listem sdílel své obavy z dění v Bílém domě?
Mám dojem, že to není ani viceprezident, ani jiný člen vlády. Řekl bych, že to může být někdo vysoce postavený z administrativy v Bílém domě nebo z druhé linie ve vládě. Ať to ale je kdokoliv, lidi v administrativě to, co napsal šokovalo. Něco podobného jsme doteď nezažili…

To vše ale ještě nemusí znamenat u voleb změnu. Lidé, kteří volí Donalda Trumpa, možná nečtou New York Times, nebo těmto novinám dokonce nevěří. Americká společnost je rozdělená…
To ano, polarizace je pro americkou společnost velký problém. Jsem přesvědčen o tom, že musíme najít lepší způsob, jak spolu mluvit. Proto dále pěstuji vztahy s republikány i s demokraty. Pomáhal jsem panu Trumpovi, když jeho vláda přebírala moc. Pracoval jsem s vysoce postavenými lidmi z Trumpova týmu, radil jsem jim zvláště v právní oblasti. Když to zjistily americké noviny, byl to pro ně šok. Od té doby jsem zažil mnohá zklamání. Ale o tyto kontakty se snažím nadále…

Když s vysoce postavenými republikány mluvíte dnes, jak reagují na možnost ruského ovlivňování amerických voleb? S jakými reakcemi se setkáváte?
Každý věří, že k ovlivňování došlo. Nejde jen o možnost. Je to zdokumentováno. Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller shromáždil důkazy o tom, že šlo o ruský útok. Věří tomu snad už každý, kromě Donalda Trumpa a některých jeho voličů. Dokonce i on sám zdráhavě připustil, že k takovému útoku došlo. Většina Američanů, demokratů i republikánů, připouští, že v Kongresu i jinde k ovlivňování došlo. Nezpochybňují to.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.