Konec vlády jedné strany. Před 30 lety zaplnili stávkující náměstí po celé republice

V pondělí 27. listopadu 1989 se v pravé poledne zastavil provoz na úřadech, v podnicích i továrnách po celé zemi. Před 30 lety Československo zažilo dvouhodinovou generální stávku. Zapojily se do ní tři čtvrtiny Čechů a Slováků. Tam kde provoz přerušit nemohli, si alespoň připnuli trikolóru v národních barvách.

Po poledni stávkující zaplnili náměstí po celé republice a část lidí ráno místo do práce vyrazila do Prahy na Václavské náměstí. Tam se sešlo 300 tisíc protestujících. Mezi nimi byl i dělník Miloš Pařez, který přijel se svými kolegy z Kolína.

„Celý život jsem se těšil a už jsem přestával doufat, že se něčeho takového dočkám,“ říkal tehdy Pařez.

Den, který rozhodl

Čtěte také

Hlavní heslo stávky znělo „Konec vlády jedné strany“. Vůbec poprvé tak zazněl veřejný požadavek na zrušení vedoucí úlohy KSČ. Tou dobou ale ještě pořád pracovala Státní bezpečnost a 27. listopadu se od rána snažila veřejné mínění zvrátit a zdiskreditovat předáky Občanského fóra.

„Automobily rozvážely po Praze dezinformační letáky a stručné informace, kdo je Václav Havel, kde byly samé nepravdy,“ nastiňuje historik Jiří Suk.

Generální stávka ale byla mohutná, v Praze nejezdilo metro a obchody byly zavřené. Ještě ten den ministerstvo kultury povolilo v knihovnách půjčovat zakázanou literaturu. Poměry se pak dál uvolňovaly a 10. prosince vznikla nová vláda.

autoři: Veronika Šírová , prh
Spustit audio

Související