Konec víz pro Vietnamce. „Je nutné razantní řešení,“ říká Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek

Česko pozastavilo vydávání pracovních víz pro občany Vietnamu – existuje podezření, že je zneužívá drogová mafie. Situaci považuje za vážnou i předseda zahraničního výboru Sněmovny Lubomír Zaorálek, který rozhodnutí vlády považuje za správné.

„Problém tady určitou dobu existuje, a mně připadá, že situace se nezlepšuje, spíše naopak,“ říká Zaorálek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s tím, že nyní je potřeba postupovat razantněji. Jde také o jasný podnět vietnamské straně, aby se i její přístup zásadně změnil.

V Česku je celá řada zařízení, která se tváří jako zoologické zahrady, říká Miroslav Bobek

Miroslav Bobek

Celníci a policisté na několika místech zasahovali kvůli údajnému zabíjení tygrů v Zooparku Bašť severně od Prahy. Co na to říká ředitel Zoologické zahrady Praha Miroslav Bobek? Především to, že takzvané zooparky mnohdy nemají se zoologickými zahradami nic společného – je potřeba zpřísnit zákon.

Nejvážnějším problémem je podle Zaorálka výroba drog, ale také třeba nelegální obchody s exotickými zvířaty.

„Jsou to činnosti, které nejsou pod kontrolou z hlediska české ekonomiky,“ říká s tím, že také dochází ke značným únikům finančních prostředků.

„Jedná se o něco, co ekonomicky poškozuje Českou republiku – škody jsou značné. Typ syntetické drogy je ten nejvážnější, ale je tam toho bohužel více,“ zdůrazňuje.

Jak se daří sociální demokracii ve vládě? A jaká je nálada uvnitř ČSSD ve vztahu ke komunálním volbám?

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio