Konec studené války? Můžeme dosáhnout trvalého míru mezi Východem a Západem, věřil americký prezident

Sovětsko-americký summit na lodi u břehů Malty znamenal před 25 lety konec studené války. Na schůzce sovětského vůdce Michaila Gorbačova s americkým prezidentem Georgem Bushem se nepodepsala žádná smlouva. I tak to byl ale přelom ve vztazích dvou supervelmocí.

Ten den, kdy vůbec poprvé v historii předstoupili americký prezident a nejvyšší sovětský představitel před novináře společně, na moři u La Valetty zuřila bouře. Státníci se shodli na tom, že studená válka mezi Spojenými státy a Sovětským svazem skončila.

Michail Gorbačov ujistil George Bushe, že nikdy nezačne válku proti Spojeným státům. Hrozba silou, nedůvěra, psychologický a ideologický boj už by se měly stát minulostí. Americký prezident k tomu řekl, že pokud nějaké setkání může pomoci zlepšení vztahů, tak této schůzce se to povedlo.

Každý svým dílem můžeme přispět k překonání rozdělení Evropy, doufal Bush

„Stojíme na prahu úplně nové epochy americko-sovětských vztahů. Je v našem společném zájmu, abychom každý svým dílem přispěli k překonání rozdělení Evropy,“ řekl americký prezident George Bush

41. prezident Spojených států George Bushe (vpravo) nastupoval do úřadu s výrazně jinými ambicemi než jeho předchůdce Ronald Reagan (vlevo), jemuž paradoxně léta oddaně sloužil jako viceprezident

„Můžeme dosáhnout trvalého míru a přeměnit vztahy mezi Východem a Západem ve stabilní spolupráci. To je budoucnost, kterou jsme pan předseda sovětu Gorbačov a já zahájili právě tady na Maltě,“ dodal tehdejší nejvyšší představitel Spojených států.

Této rusko-americké schůzce by se mohlo říkat „summit mořské nemoci“, protože ji poznamenala silná bouře a setkání státníků na válečných lodích Belknap a Slava se kvůli tomu neuskutečnila. Rozbouřené moře nepřálo ani uspořádání společné večeře. Malta se ale přesto stala svědkem ukončení éry studené války mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.

autor: pan
Spustit audio