Konec roku bude na severním pólu o 50 stupňů teplejší oproti normálu, tvrdí vědci

30. prosinec 2015

Zatímco Česko čeká na příchod mrazů, na severním pólu bude nezvykle teplo. Teplota tam podle amerických meteorologů stoupne až o 50 stupňů Celsia, než je běžné v tuto dobu. Rtuť teploměru se tak na severním pólu vyšplhá vysoko nad nulu.

Podle amerického meteorologického úřadu NOAA může za zvýšení teplot na severním pólu obří bouře, která je teď v oblasti před Islandem. Tato bouře s sebou přináší horký vzduch z tropů.

Už teď jsou teploty na severním pólu kolem plus 3 stupňů Celsia, zatímco běžně tam v tuto roční dobu panují mrazy mezi minus 30 a minus 40 stupni. Až se horký vzduch dostane nad severní pól, mají tam teploty podle amerických meteorologů dosahovat mezi plus 10 a 20 stupni Celsia.

Server německého deníku Bild srovnal očekávanou teplotu na severním pólu s jinými místy ve světě a upozornil, že na konci roku může být na severním pólu dokonce tepleji než ve slunné americké Kalifornii.

A neohřejí se jenom lední medvědi. Výrazně tepleji bude i v dalších oblastech, kde běžně v těchto měsících panuje zima a mráz. V severní Kanadě a na Sibiři budou teploty vyšší o 20 stupňů Celsia, než je v tuto dobu normální.

Odborníci přesné vysvětlení pro teplotní změny nemají. Někteří experti to spojují s globálním oteplováním země a růstem teplot oceánů. Podle jiných to může souviset s atmosférickým fenoménem El Niňo, který ovlivňuje proudění vzduchu.

Čím si naopak odborníci jistí jsou, je to, že tento jev podle nich bezpochyby přispěje k dalšímu tání ledu v Severním ledovém oceánu a v dalších oblastech na severu zeměkoule.

autor: fin
Spustit audio