Konec podvodných oddlužovacích agentur. Začala platit novela insolvenčního zákona

1. červenec 2017

Bezcenné rady, předražené služby a žádný výsledek. Takové jsou agentury, které dlužníkům nabízejí pomoc při sepsání návrhu na osobní bankrot. Lidem s dluhy ale nepomomáhají, jen z nich vylákají tisíce korun. Dnes ale vstoupila v platnost novela insolvenčního zákona, která by mohla tomuto podvodnému podnikání zamezit. Nově bude sepsání návrhu na oddlužení zdarma nebo maximálně za 4000 korun.

„Řešila jsem to přes různé kanceláře, kde jsem žádala o několik insolvencí. Potom mi jedna paní poradila, abych zašla do Člověka v tísni, že mi tam pomohou," řekla nedávno paní Mirka, která zaplatila soukromým oddlužovacím agenturám několik tisíc - bez výsledku.
Nově budou moct návrhy na oddlužení sepisovat jen advokáti, notáři, exekutoři, insolvenční správci anebo společnosti schválené ministerstvem spravedlnosti.

„Je to proto, že jsme v praxi narazili na případy, kdy společnosti z dlužníka vylákaly i třicet tisíc korun za své bezcenné rady. Tyto nekvalifikované společnosti sepisují návrhy na oddlužení i v situaci, kdy dlužník podmínky oddlužení nesplňuje. K oddlužení pak nedojde a dlužník přichází navíc o peníze zaplacené společnosti," vysvětllila mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

Nízká cena pro advokáty

Advokáti a další odborníci si budou moct účtovat maximálně 4000 korun. Akreditované společnosti budou službu nabízet zadarmo. Půjde o neziskové organizace jako je třeba Poradna při finanční tísni. Její ředitel David Šmejkal si myslí, že zákon je dobře nastavený.

„Nedostane akreditaci nikdo, kdo by podnikal komerčně, jako vidíme dnes u těch takzvaných oddlužovacích agentur a domnívám se, že i právníci, exekutoři a notáři budou moct odvádět dobrou práci. Návrhy na oddlužení budou zpracovány o mnoho kvalitněji a odpovědněji," myslí si.

Novinka řeší problém s agenturami, které parazitují na dlužnících. Zároveň má ale i nedostatky. Myslí si to vedoucí Dluhového poradenství organizace Člověk v tísni Daniel Hůle. Podle něj výrazně sníží okruh poskytovatelů oddlužovacího poradenství.

„Určitě dojde ke snížení počtu podaných insolvenčních návrhů. Nastavená cena je pro advokáty nebo insolvenčních správce velmi nízká, co že je na jednu stranu dobře, na druhou stranu advokáti nebudou pracovat 10 hodin, aby zmapovaly dluhy klientů," vysvětluje Hůle.

Neziskové organizace mají rok na to, aby získaly akreditaci. Během této doby ale můžou poskytovat oddlužovací služby dál, pokud už v této oblasti působili před 1. červencem alespoň půl roku.

autor: efa
Spustit audio