Konec pláče při krájení cibule! Na světě je nová odrůda, šlechtili ji 30 let

19. únor 2018

Někteří lidé cibuli před krájením dávají na chvíli do mrazničky, další si k tomu berou svíčku, potápěčskou masku nebo větrák. A najdou se i tací, kteří se snaží tuto zeleninu krájet pod vodou. Cílem je předejít pálení očí, které u některých lidí vyvolává látka obsažená v cibuli. Na americkém trhu už je ale k dostání nová odrůda, která by nikoho rozplakat neměla.

Nový druh cibule je plodem klasického šlechtění rostlin vědci a cibuláři z německé nadnárodní firmy Bayer. Ti hledali nejméně dráždivé odrůdy cibulí a s pomocí plynové chromatografie zkoumali těkavé látky, které obsahují.

Za podrážděné oči může „obranný plyn“ cibule

Pláč totiž vyvolává plyn Thiopropanal S-oxid, který z cibulí uniká a slouží rostlinám v podzemí k obraně. Nakonec se podařilo vyšlechtit cibule, u kterých dráždivé látky krátce po vyjmutí ze země, vyprchají. Šlechtění nové odrůdy nazvané Sunion podle společnosti trval zhruba 30 let.

V Česku zatím není

Doposud dostalo od výrobce povolení k pěstování pouze několik zemědělců v amerických státech Washington a Nevada. První úroda tak nebyla obzvlášť velká, ale cibule Sunion už jsou k dostání na americkém trhu v několika státech.

Jak potvrzují novináři amerického deníku Washington post i rozhlasu NPR, tyto žluté cibule je prý nerozplakaly, ani když si plátek zeleniny dali k oku. Chutnají přitom jako běžná cibule.

autor: sed | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.