Konec nepříjemným jehlám. Vakcinaci by mohly v budoucnu obstarat náplasti

6. červenec 2017
Zprávy z

Injekce při očkování je nepříjemná záležitost, při které brečí děti a i mnozí dospělí raději s husí kůží zavírají oči. Tomu všemu by mohl být brzy konec. Vědci z Emory University v americké Georgii totiž představili speciální náplast, která zastane stejnou práci jako klasická jehla. A k tomu všemu má ještě další výhody.

Zařízení je podle fotografií velice podobné normálním náplastem, které si dáváme třeba na pořezaný prst. Místo změkčeného polštářku má ale mřížku s mikrojehlami, které dokážou proniknout kůží a dopravit vakcínu do těla. Na rozdíl od klasických jehel to nebolí.

„Jehličky jsou v takové vzdálenosti, že vlastně nestihnou podráždit nervová zakončení, tak proto to je podstatně méně bolestivá, nebo prakticky nebolestivá záležitost,“ popisuje předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Náplast musí zůstat na kůži přibližně 20 minut. Podle testů, které vědci uskutečnili na 100 lidech, se vakcína proti chřipce bezpečně uvolnila do těla. Jediným vedlejším efektem bylo občasné zarudnutí kůže a svědění.

Kromě daleko příjemnější aplikace je to i snadnější skladování. Klasické vakcíny se totiž musí uchovávat v chladu. Očkovacím náplastem ale nevadí pokojová teplota. To by mohlo zjednodušit i dopravu a výrazně pomoci s distribucí vakcín v rozvojových zemích. Odpadá taky likvidace jehel. Mikrojehličky se totiž rozloží a náplast se pak může jednoduše vyhodit. A plusy budou i zdravotní. Do těla se dostane méně očkovacích látek.

„Tato aplikace bude mít i menší obsah antigenu a nepochybně v tomto bude významně výhodnější. Takže pokud se to zvládne technologicky, tak to bude nepochybně průlom a i to zvýší bezpečnost vakcinací,“ říká Prymula.

Ve Spojených státech je očkovací náplast proti chřipce už schválená k použití. Stejný princip se ale dá použít i na další látky. V budoucnu bychom se tak mohli jehel při očkování úplně zbavit.

autor:
Spustit audio