Konec koruny na Slovensku

Slovensko se v noci z pátku na sobotu rozloučilo s korunou, ale moc slzavé to loučení nebylo. Vlastně to byla obyčejná půlnoc jako každá jiná, což je jistě trochu zvláštní. Jenom si vzpomeňte, jak Němci plakali za markou a Rakušané za šilinkem.

Popisovat pohřeb koruny a různé formy nostalgie nad starou měnou, je na Slovensku svým způsobem nevděčný úkol. Upřímně řečeno, skoro nikoho to netrápí.

Noviny sice píšou, že koruna má za sebou 16 let existence, ale neodpovídá tomu postoj lidí, kteří posílají slovenskou korunu do důchodu s lehkým srdcem. Jako by k ní neměli skoro žádný vztah a nejčastější odpověď zní: co máme dělat. Když tu je euro, tak si na něj zvykneme.

Ani média nepřinášejí srdceryvné historky. Lidé vyměnili peníze tak snadno a bez remcání, až mám nutkání hledat za tímto postojem nějaký národní rys. Nebo spíše složitý historický vývoj, kterým jeden z nejmladších státních útvarů v Evropě prošel. Jeho dějiny byly vždycky svázané s nadvládou okolních států, které mu vnutily i svou měnu, a možná proto se slovenská koruna tak snadno poroučí.

Premiér Robert Fico sice při slavnostním loučení uronil slzu a připomněl, že mince se v Bratislavě razily už před tisíci lety a že kremnická mincovna je jedinou továrnou na světě, kde se nepřetržitě razí peníze už skoro 700 let, se samotnou slovenskou korunou to má ale jen málo společného.

Možná i proto místní karikaturisté kreslí euro jako kotvu, která Slovensko poutá v bouřlivých časech k eurozóně. Kreslíři to sice myslí především ekonomicky, ale já v tom vidím spíš definitivní a hlavně hrdé odpoutání od sousedních zemí, se kterými měl lid zkušenosti všelijaké.

Ovšem s popisováním výhod nové měny mají těžké pořízení i místní média. Například Hospodárské noviny v rozlučkovém článku napsaly, že euro je skvělá věc, protože obyvatelé Humenného nemusejí chodit do směnárny a za svoji výplatu si mohou nakoupit v řeckých Aténách, irském Corku nebo finských Helsinkách. Pokud ovšem vím, tak obyvatelé Humenného jezdí raději každou středu a neděli nakupovat na trhy do Užhorodu.

Za zmínku stojí ještě jedna technická věc. Koruny jsou dnes sice už neplatné, ale Národní banka je bude přijímat a měnit za eura donekonečna. Odložím si proto pár bankovek pro své potomky a v závěti jim přikážu, aby je za sto let vyměnili. Docela by mě zajímalo, jak to dopadne. Zda-li na tom nebude euro stejně jako dnes slovenská koruna.

Ľubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava

autor: lsm
Spustit audio