Konec dronů v Čechách? Povinná registrace čeká do dvou let všechny vlastníky bezpilotních letounů

7. květen 2018

Budete muset úřadům nahlásit i létající hračku, kterou si koupíte v obchodě za tisícovku? Vypadá to, že ano, protože zákonodárci Evropské unie chtějí změnit podmínky pro členské země. Povinnost evidence by pak měli mít všichni vlastníci těchto bezpilotních letounů.  

V Česku jsou dnes podle odhadů už desítky tisíc dronů, létat s nimi ale můžete tak akorát na vlastních zahradách, v bezpečné vzdálenosti od budov i lidí. Navíc jsou všude vymezena ochranná pásma, jako třeba kolem Pražského hradu nebo letišť a vojenských zařízeních. Tam nemáte co dělat ani s „dětskou hračkou“. Drony se obecně nesmí pohybovat ve výšce nad 300 metrů nad zemí, kvůli možnému ohrožení leteckého provozu.

„Když slyším o jakékoli regulaci, tak se mi tmí před očima. Je to choroba dnešní doby,“ zlobí se spisovatel a novinář Ondřej Neff. Spíš by apeloval na zdravý rozum jejich majitelů. Dnes platná omezení podle něj úplně stačí, tedy pokud se jimi budou taky všichni řídit. Jak se ale bránit dronu, který vám vlétne na zahradu a točí si vás v plavkách u vlastního bazénu? 

Jako první vás určitě napadne vzduchovka a odstřelení vetřelce. To se ale taky nesmí. Asi bych znovu apeloval na slušnost a zdravý rozum těch, co si to koupí. Přece si taky přímo na plot souseda nepoložíte hlasité rádio a neobtěžujte jeho i své další okolí. Prostě proto, že jste slušný člověk.
Ondřej Neff, spisovatel a novinář

Ondřej Neff

Fotky? Jen s licencí

Vodopády a mrakodrapy. Prohlédněte si galerii 20 nejlepších dronových snímků roku 2017

Dron

K revolučním zařízením pro amatérské fotografy nepatří jenom chytré telefony, díky kterým máme kvalitní fotoaparát neustále v kapse. K velkému zlomu ve fotografii došlo taky s příchodem dronů.

Právě u těchto dronů určených pro rekreačně sportovní účely zatím nepotřebujete žádnou licenci. Pokud s ním ale plánujete nějakou komerční aktivitu, jako je fotografování a následný prodej fotek nebo videí, nebo pokud je letoun těžší než 20 kilo, pak už ano. Licence vydává Úřad pro civilní letectví a musíte být taky pojištěni. Dnes ji má asi 700 lidí.

Jednotná unijní legislativa by podle předpokladu mluvčího úřadu Vítězslava Hezkého měla být schválena ještě letos. „Během dalších dvou let by pak měla být hotova i prováděcí pravidla. Předpokládáme, že dojde k povinnosti evidence bezpilotních prostředků a dronů už od těch malých, které můžete koupit v obchodě i vy,“ vysvětluje Hezký.

Kromě focení nebo natáčení se drony používají třeba k pořizování termosnímků, v meteorologii a kontrolu zařízení ve výškách.

Je možné řídit drony jen očima? Se speciálním tetováním z grafenu to jde

Dron, Třebíč

Vědci z Texasu vyvinuli tetování, které by v budoucnu mohlo sloužit mimo jiné i jako monitor zdraví. Když se ale nalepí na správné místo, můžete s ním třeba ovládat i dron – jen pohledem.

Na to, jak „mladý obor“ bezpilotní létání je, tak už jen v loňském roce ÚCL musel řešit 47 případů možného porušení pravidel a taky rozdal pokuty za 420 tisíc korun. Nejčastěji šlo o let právě do bezletového prostoru Pražského hradu.

Možná, že se evropští zákonodárci nechali inspirovat vládou Velké Británie, která svůj záměr o povinné registraci dronů zveřejnila už před rokem. Britové nová opatření berou jako příspěvek k bezpečnosti veřejného prostoru. Majitelé letounů se vzletovou hmotností přesahující 250 gramů budou muset projít povinnými kursy bezpečného létání zakončené testy.

Kolik tak dron stojí?

Základní malý dron pro úplné začátečníky se dá pořídit cca kolem tisícovky, výkonnější zařízení už stojí 10 000 a výš. Cena profesionálních strojů se může vyšplhat až na stovky tisíc korun. Zájem lidí o drony podle internetových prodejců dlouhodobě roste a meziročně se zvyšuje o 30 %.

Víte, že evidovaná zařízení musejí mít povinné ručení? Teď pojišťovny přišly i s nabídkou havarijní pojistky. Podle statistik (služby Suri.cz) až 30 % takto pojištěných letounů taky nějakou škodu nahlásí. Nejčastěji na samotném dronu kvůli špatné pilotáži nebo vysazení vrtule.

autoři: Václav Štefan , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.