Konec bezradného pobíhání po parkovištích. Autonomní vůz k vám sám přijede, popisuje odborník z ČVUT

7. březen 2016

Autonomní vozy, to jsou auta, která se řídí sama. Nejlepší podmínky pro vývoj aut bez řidiče má zřejmě společnost Tesla, vozy bez řidiče testuje také Google a pozadu nezůstávají ani tradiční automobilky, připomíná Zdeněk Hanzálek z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

„Automobilky jsou ve vývoji autonomních vozů daleko, mají připravenu spoustu komponentů a mnohé z nich můžeme vidět u luxusnějších automobilů,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. A jak připomíná, automobilky od sebe navzájem kopírují. „To je jedna ze základních inženýrských dovedností. Víte, kam jdete, napodobujete své konkurenty. Když vidíte realizaci u někoho jiného, je to jednodušší,“ popisuje.

Problematika autonomních vozů se však neomezuje jen na vědeckou sféru. „Jde také o společenskou otázku a o otázku bezpečnosti,“ připomíná a dodává: „Americká asociace pro bezpečnost na dálnicích klasifikuje vozy.“ Do prvního stupně byly například zařazeny vozy, které za vás přidávají plyn a brzdí.

Čtěte také

V budoucnosti tak třeba nebudete muset dlouhé minuty pobíhat po velkém parkovišti a marně vzpomínat, kde jste zaparkovali. „Stačí přijít, zadat kód a třeba ani nebudete vědět, kde auto parkuje. Ono za vámi jednoduše přijede,“ nastiňuje Zdeněk Hanzálek. „Pracujeme na tom, aby se složité algoritmy vešly do zařízení, které potřebuje málo energie,“ zmiňuje v souvislosti se svou prací na ČVUT.

Zdeněk Hanzálek z Fakulty elektrotechnické ČVUT

„Je na nás, abychom nebyly ovce vláčené technologickými giganty, ale abychom měli také legislativu a stát, který bude podmínky upravovat,“ připomíná.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio