Koně umí používat až 17 různých výrazů. Jejich mimiku zkoumali vědci ze Sussexu

27. červen 2018

Vědci z anglického Sussexu zkoumali koňskou mimiku a zjistili, že koně umějí na tváři vyloudit až sedmnáct různých výrazů. To je o tři víc, než umí šimpanz, náš nejbližší zvířecí příbuzný.

Doposud uměli chovatelé poznat náladu koně jen z pohybů nohou, hlavy, uší a ocasu. Díky vědeckému týmu ze Sussexu teď ale mají novou pomůcku. Je jí speciální kódovací systém obličejových výrazů koní s názvem EquiFACS. Ten dokáže změny koňské mimiky zaznamenat a vyhodnotit. 

Výzkumníci museli nejprve na základě pitvy pečlivě zmapovat všechny obličejové svaly koní, a pak na chování osmi desítek jedinců v různých situacích výrazy analyzovali. To zajistilo dostatečně velký vzorek dat pro zdokumentování všech výrazů, kterých jsou tato zvířata schopna.

Anne Burrowsová pro CNN uvedla, že kódovací systém použili i na psy, kočky, šimpanze nebo člověka a našli mnoho vývojových paralel.

Podle vědců se stále množí důkazy o tom, že zvířata obecně komunikují prostřednictvím mimiky nejen mezi sebou, ale i s člověkem. A proto je prý takový kódovací systém pro zlepšení komunikace s koňmi jedinečnou příležitostí. Přispět by systém mohl i k celkovému zlepšení kvality života koní.

Mezi nejběžnější koňské výrazy patří zvedání koutku úst, což vyjadřuje poslušnost. Když má kůň strach, kromě sklopení uší také nadzvedne oční víčko, čímž dojde ke zvětšení bělma. To v důsledku vypadá, jako by zvíře vytřeštilo oči. Nadzvednutí obočí – tedy místa, kde bychom podle anatomie lidského obličeje obočí u koní hledali – pak vyjadřuje nepříliš dobrou psychickou pohodu.

autoři: Matěj Štýs , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.