Končí turistická sezona, na hradech a zámcích v kraji ji hodnotí jako úspěšnou

31. říjen 2018 05:50

Na hradech a zámcích v těchto dnech končí hlavní návštěvnická sezóna. V Moravskoslezském kraji byl o památky na jaře a v létě zájem i přes velká vedra.

„Jezdíme na hrady a zámky pravidelně, snažíme se tak dvakrát do roka, abychom zažili tu slavnostní atmosféru a taky aby děti poznaly historii,“ říká paní Iva, která letos byla s rodinou na zámku v Hradci nad Moravicí. Právě tam před dvěma lety dorazilo rekordních 50 tisíc návštěvníků.

Tuto sezonu si na hradecký zámek našlo cestu o 3000 lidí méně. Tamní kastelán Radomír Přibyla je ale s návštěvností spokojený. „Vzhledem k počasí, kdy byla možnost více chodit na koupaliště, bych tu letošní návštěvnost zhodnotil jako opravdu dobrou,“ říká kastelán.

Mírný pokles hlásí i na zámku v Raduni. Oproti loňsku tam přišlo o pár stovek návštěvníků méně. „Není to nic dramatického, naše návštěvnost je v současné době asi 16,5 tisíce lidí,“ dodává kastelánka Eva Kolářová.

Naopak větší zájem byl letos o hrad Hukvaldy. Návštěvnost tam oproti minulé sezóně stoupla. „Za období od 31. března do 24. října máme necelých 70 tisíc návštěvníků a oproti loňsku je to zhruba pětiprocentní nárůst. Ale čeká nás ještě velká akce v prosinci, kdy předpokládáme, že přijde asi 4000 lidí,“ potvrzuje Barbora Kožušníková ze správy hradu.

Návštěvnost může v prosinci ještě vyrůst třeba i v Raduni. Na zámku totiž bude speciální Vánoční program. Během něj by mohlo památku navštívit až 2000 zájemců.

Spustit audio

Související