Končí mládí ve čtyřiceti? Biologické hodiny tikají i u mužů

3. červenec 2017

Podle nedávné studie Masarykovy univerzity si většina Čechů myslí, že mládí končí ve čtyřiceti. Čím je ale člověk starší, tím víc pro něj stárnutí není o tom, kdy se narodil, ale mnohem víc o tom, jak se cítí.

Kdy je člověk ještě mladý a kdy už starý? Jinak to vidí dvacátníci a jinak třeba šedesátníci. A jak se vlastně stárnutí projevuje? To je téma pro stále víc lékařských studií.

Podle odborníka na stárnutí z univerzity ze San Diega Deepaka Chopry jsou tři základní způsoby měření věku: chronologický - podle toho kdy jsme se narodili, biologický - tedy jak je na tom naše tělo, a psychologický, který záleží na tom, jak se cítíme.


Nová studie americké Harvardovy univerzity zjistila, že muži s rostoucím věkem přece jen nejsou tak plodní jako mladíci. Spočítali to na základě 19 tisíc záznamů z klinik asistované reprodukce.

Na věk by se ale lidé měli ohlížet, pokud plánují rodinu. S partnerkou mladší 30 let měli čtyčicátníci skoro o poloviční šanci na úspěch než muži pod pětatřicet. U starších partnerek pak byli výrazně úspěšnější muži pod třicítkou.

Podle předchozích studií platí, že čím je muž starší, tím je vyšší šance, že svým potomkům může předat genetické chyby. Prakticky to znamená vyšší riziko autismu nebo schizofrenie.

autor: znk
Spustit audio