Koncert pro zvěř z dílny Českého rozhlasu vyhrál Prix Europa 2021

18. říjen 2021

Projekt Českého rozhlasu s názvem Koncert pro zvěř zvítězil na festivalu televizní, rozhlasové a on-line tvorby Prix Europa 2021 v kategorii Nejlepší hudební rozhlasový pořad roku. Koncert pro zvěř přináší tiché poděkování přírodě, které vzniklo v otevřené krajině horských luk a tůní nad Velkými Karlovicemi v Beskydech loni v létě.

„Jsem nesmírně hrdý na to, že Český rozhlas zvítězil v konkurenci pořadů z celé Evropy na prestižním festivalu televizní, rozhlasové a on-line tvorby Prix Europa 2021. Je to ocenění práce všech rozhlasových kolegů ze stanice Vltava a Výroby, kteří se na tomto originálním projektu podíleli,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Účinkují: Krajina Beskyd nad Velkými Karlovicemi - organizace zvuků, Moták Pochop - saxofon, Nártoun Valašský - struny mezi větvemi, Běloměch sivý - housle, Vítr a van - kytara, Lysohlávek líbezný mirkosyntezátor, Meluzín - větrníky, Lišaj - větve a stará konstrukce, Zobcovník blánovitý - basklarinet, flétna, banjo, Skřípec lesní - housle, Divizna velkokvětá - terenní nahrávky. Uslyšíte i ovce a ve zvuku občas probíhajícího majitele louky Zdeněka Poštulku.V roli přírodních moderačních entit Bříza bělokorá a Potůček
Zvuk: Roman Kolliner, Adam Kowal
Režie: Ladislav Železný
Natočeno: v roce 2020
Dramaturgická a režijní spolupráce: Miroslav Tóth, Jan Trojan
Poděkování za spolupráci: Zdeňkovi Poštulkovi, speciální poděkování Lence Kerdové, Elišce Perglerové

Hudební performeři a zvukoví umělci odehráli mimořádný koncert v prostředí Velkých Karlovic jako poděkování přírodě. Děkovali tak fauně, flóře, větru, vodě i tichu za to, že jsou stále součástí prostředí, ve kterém jsou lidé schopni přežít. Desítka performerů interagovala s krajinou, luční trávou, hmyzem, houbami, stromy, kopci, větrem či vodou, to vše za účasti kolegů s mikrofony. Záznam koncertu pak odvysílal Český rozhlas Vltava.

Koncert pro zvěř

„Je úžasné, že věhlasný evropský festival dobyla komorní pocta přírodě, hravý a jemný Koncert pro zvěř. Je to velké vyjádření respektu k umění poslechu a zároveň oslava hudebních experimentů. Velká gratulace patří autorům konceptu i kolegům, kteří se vydali do terénu a nápad přivedli na svět,” dodala šéfredaktorka stanice Český rozhlas Vltava Jaroslava Haladová.

„Za celý tým jsem velmi rád, že projekt zarezonoval a že třeba bude skrz platformu Prix Europa inspirovat další, nejen k radiofonickému myšlení s podobným zaměřením, ale že třeba také podpoří environmentální myšlení a uvědomění si křehkosti našeho bytí, tady na naší planetě,“ doplnil autor pořadu Ladislav Železný.

Spustit audio