Komunální a senátní volby 2022 v Libereckém kraji

23. září 2022 14:33

V Česku se konají komunální a senátní volby 2022. Volební místnosti jsou uzavřené. Začíná sčítaní hlasů.

Právo volit má státní občan České republiky, který alespoň druhý den voleb, to znamená 24. září, dosáhl věku 18 let a v den voleb je v obci přihlášený k trvalému pobytu. To samé platí pro státní občany členských států Evropské unie, kteří mají potvrzení o přechodném pobytu nebo povolení k trvalému pobytu a jsou v obci přihlášení.

Volič po příchodu do volební místnosti musí prokázat svou totožnost platným občanským průkazem, nebo pasem. Pokud to neudělá, volební komise mu nedovolí hlasovat.

Do senátu volí v Libereckém kraji pouze lidé na Liberecku. Na výběr mají ze čtyř kandidátů, což je nejmenší počet v historii obvodu. Voliči budou mít k dispozici dva druhy obálek; šedou pro komunální volby a žlutou pro volby do Senátu.

Pokud nikdo z kandidátů na senátora nezíská hned v prvním kole nadpoloviční většinu, postoupí dva nejúspěšnější do druhého kola, které by se konalo v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

Volební perličky Libereckého kraje

  • V Libereckém kraji je 23 obcí, kde je stejný počet kandidátů jako mandátů, je tedy předem jasné, kdo volby vyhraje. Týká se to i jednoho města, Hrádku nad Nisou.
  • Celkem v 16 obcích má každý kandidát svoji samostatnou kandidátku; například v Jenišovicích na Jablonecku.
  • Jen ženy kandidují v Jestřabí na Semilsku a pouze muži v Pertolticích pod Ralskem na Českolipsku a v obci Příkrý na Semilsku.
  • Průměrný nejnižší věk všech kandidátů je v Radčicích na Liberecku, a to 34,3 roku; nejvyšší 61,8 roku naopak ve Ždírci na Českolipsku. Nejstaršímu kandidátovi je 92 let, nejmladšímu 18.
autoři: Eva Malá , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související